Actualitat

Beneïts diumengers

SEGREcom
22-08-2015
  • Beneïts diumengers

Estan entre nosaltres i estan per tot arreu. Una legió d'individus, parelles i famílies senceres que surten al matí amb cotxe amb rumb cap a les comarques de Lleida i se'n van el mateix dia. Diumengers és un apel·latiu freqüent per a aquests visitants, encara que un estudi de la Universitat de Lleida (UdL) encarregat per la Diputació desposseeix aquesta forma de lleure de qualsevol connotació pejorativa. Molt al contrari, s'hi refereix d'una manera molt més respectuosa, "excursionistes", i els atribueix ni més ni menys que la meitat dels ingressos del turisme lleidatà.

L'estudi xifra en 5,9 milions les persones que van visitar Lleida l'any passat en excursions d'un sol dia, sense pernoctar, i estima la seua despesa en uns 500 milions d'euros. La meitat dels 960 milions d'ingressos directes que, segons aquest informe, va suposar el conjunt de l'activitat turística a Lleida el 2014. "Per cada euro directe del turisme, n'hi ha quatre d'ingressos indirectes", va assenyalar Paco García, vicerector de la UdL, al presentar ahir a la Diputació aquest informe. El segon després que, al febrer, se'n publiqués un altre amb dades del 2013.

Sortides d'un sol dia per esquiar (una bona part dels 1,2 milions de forfets venuts la passada temporada d'hivern), celebracions tradicionals, esdeveniments culturals i activitats pròpies de cada territori, com els esports d'aventura del Pirineu, atreuen aquest col·lectiu. També el formen descendents de lleidatans que passen les vacances al poble natal dels seus familiars. El president de la Diputació, Joan Reñé, va subratllar la necessitat de potenciar la dimensió "sentimental" del turisme, mentre que el director del patronat, Juli Alegre, va afegir que Lleida "no ha d'intentar clonar cap altra destinació turística". Davant els "excursionistes", l'estudi denomina "turistes" només els que pernocten a Lleida. Es refereix així a les 980.000 persones que el 2014 es van allotjar en hotels, càmpings, cases rurals, albergs i altres establiments reglats. Però la xifra es dispara fins als 2,6 milions de persones a l'incloure també els que tenen segona residència o pernocten en cases d'ús turístic, un sector en procés de regularització. Entre turistes amb reserva per dormir a Lleida i excursionistes d'un sol dia, són 8,5 milions de visitants, la despesa dels quals suposa el 12,5% del PIB lleidatà.

Comparteix

Altres notícies del dia

Enquesta