Actualitat

Boscos de Ferro vol promocionar la Vall Ferrera com a referent turístic del Pirineu

SEGREcom
20-04-2014
  • Boscos de Ferro vol promocionar la Vall Ferrera com a referent turístic del Pirineu

Promocionar el patrimoni miner i siderúrgic de la Vall Ferrera és l'objectiu de la nova associació Boscos de Ferro, que naix amb la intenció de contribuir al desenvolupament socioeconòmic, turístic i cultural de la zona. La nova entitat vol dinamitzar el territori i atraure un públic interessat en el sector a través del seu patrimoni històric. Per això treballarà per situar la Vall Ferrera com a referent pirinenc al món del ferro i la forja i les activitats associades. De fet, els membres de la nova associació han sigut els impulsors de la Fira del Ferro que se celebra a Alins i que aquest any arriba a la cinquena edició.

Per aconseguir aquestes finalitats, l'associació prepara activitats per potenciar totes les iniciatives vinculades amb el món del ferro i la forja. El col·lectiu engloba les diferents associacions de la Vall Ferrera, tal com explica el seu president, Xavier Llor, "des de l'Associació Cultural d'Alins i l'entitat del Patrimoni de la Vall Ferrera als diferents nuclis, tots treballem amb l'objectiu d'aconseguir que tota la vall vagi unida a aquesta finalitat", va dir. "Disposem d'un patrimoni únic i el que volem és donar-lo a conèixer i reivindicar el territori com un punt de referència per als artesans forjadors i estudiosos del món del ferro, que encara dediquen el seu temps a aquesta activitat ancestral", va argumentar Llor.

La història del ferro a la vall es remunta a més de 2.000 anys. En material sempre va ser l'element vertebrador d'aquesta zona del Pirineu, marcant la seua història, la seua gent i el seu paisatge.

La farga catalana va ser una tècnica que es va iniciar el segle XVIII per obtenir el ferro, sense la qual, en l'època preindustrial, no hauria sigut possible la construcció d'un gran nombre d'estris i eines de treball. Aquest procediment va ser utilitzat a tot Europa i part d'Amèrica, però l'arribada de l'era industrial va condemnar la farga catalana a la desaparició durant la primera meitat del segle XIX.

Comparteix

Altres notícies del dia