Actualitat

Brussel·les estudiarà la cadena alimentària i la competència per queixes del sector fructícola

SEGREcom
08-06-2016

La Comissió Europea sembla determinada a, com a mínim, analitzar la situació de la cadena alimentària després de les queixes dels diferents sectors agraris que la gran distribució els pressiona i els obliga a vendre en moltes ocasions per sota dels costos de producció. De moment, fonts de la Comissió van anunciar ahir que encarregaran un estudi independent sobre el funcionament de la cadena alimentària.

Les conclusions s’elevaran posteriorment al Consell Europeu (on estan representats els diferents estats) i a l’Europarlament, amb la idea de prendre mesures si és necessari. Així ho va explicar ahir el director de la patronal del sector de la fruita catalana Afrucat, Manel Simon, després de la reunió a Brussel·les del grup d’experts de préssec i nectarina de la Comissió Europea.

Simon va recordar la situació soferta pel sector de la fruita de pinyol l’estiu passat. Malgrat no existir un excés de producció, va ser impossible reclamar increments de preus. Ben al contrari, cooperatives i centrals es van queixar de la pressió que exercia la gran distribució al forçar cotitzacions a la baixa que, en principi, no es corresponien amb la situació de l’oferta i la demanda.

Es tractarà del primer estudi en profunditat del funcionament de la cadena alimentària, caracterizada per una important concentració del costat de la demanda, de la distribució, mentre que en el de la producció domina l’atomització de l’oferta.

L’anunci efectuat ahir al sector coincidia amb la reclamació del Parlament Europeu a la Comissió Europea que plantegi mesures contra les pràctiques comercials deslleials en la cadena de distribució d’aliments, de manera que garanteixi uns ingressos justos als productors i una varietat d’elecció als consumidors.

Aquest text, que va ser aprovat amb 600 vots a favor, 48 en contra i 24 abstencions, apunta que l’objectiu d’aquestes accions ha de ser augmentar la transparència i l’equitat en les relacions entre productors, proveïdors i distribuïdors, així com combatre la sobreproducció i el malbaratament.

La resolució defensa que els desequilibris en la cadena s’han d’abordar de manera urgent per tal d’augmentar la capacitat negociadora dels productors. Per la seua part, els eurodiputats apunten que la venda per sota de cost i l’ús d’aliments com "productes reclam" "és una seriosa amenaça per als productors europeus".

Per la seua part, David Borda, responsable de Fruita Dolça de JARC i de COAG, va presentar a Brussel·les les propostes de les dos organitzacions per a la millora dels sistemes de gestió de crisi al sector de les fruites i hortalisses i, en particular, pel que fa a les mesures de collita en verd i no-collita, després de la primera experiència a Lleida l’estiu passat.

Compromís de mesures per a la fruita i JARC, amb la collita en verd

La Comissió Europea preveu aprovar aquesta mateixa setmana el reglament de mesures excepcionals per minimitzar els efectes del veto rus i que aquestes vigeixin l’1 de juliol. Així ho va explicar ahir Jesús Zorrilla, director general d’agricultura i desenvolupament de la Comissió al Grup de Treball de Préssec i Nectarina que va tenir lloc ahir a Brussel·les, segons va informar Afrucat. A més, mantindrà l’autorització de transformar la fruita retirada en suc per a la beneficència permetent el pagament en espècies del cost de la transformació.

Comparteix

Altres notícies del dia