Actualitat

Cervera obrirà l’església de Sant Domènec a bodes i funerals laics després de la restauració

X. SANTESMASSES
16-05-2017
  • Cervera obrirà l’església de Sant Domènec a bodes i funerals laics després de la restauració
  • Cervera obrirà l’església de Sant Domènec a bodes i funerals laics després de la restauració
  • Cervera obrirà l’església de Sant Domènec a bodes i funerals laics després de la restauració

La Paeria de Cervera destinarà l’església gòtica del convent de Sant Domènec a espai cultural i social polivalent. Segons l’alcalde de Cervera, Ramon Royes, l’espai, que ha estat recentment recuperat, podrà acollir entre altres activitats com funerals laics, concerts, casaments i activitats socials i culturals. Segons Royes, Cervera no té en l’actualitat cap espai destinat a la celebració de funerals laics de forma que bé poden celebrar-se igualment en una de les quinze esglésies de la localitat, a l’aire lliure o al mateix cementiri.

L’església de Sant Domènec va ser construïda al segle XIV, és d’una sola nau i compta amb sis capelles laterals. Formava part del monestir que porta el mateix nom. Actualment, és propietat de la Paeria, que la va rebre en donació d’un particular fa més d’una dècada (està a mans privades des de la desamortització del segle XIX). S’ha d’assenyalar que fa dos anys l’espai ja va ser utilitzat i ambientat durant la nit de l’Aquelarre per a activitats lúdiques. Tanmateix, el gruix de la reforma ha finalitzat ara, mentre que queden els últims acabats. Fins fa uns anys, l’antic temple havia acollit misses, però no està consagrat o està desafectat. La Paeria també utilitza per a actes culturals el recinte romànic de l’església de Sant Joan Degollat i l’església de la Universitat, on a més de bodes se celebren també els concerts del Festival de Pasqua i del Festival Internacional de Música. Fa dos anys, durant les festes locals, un temporal va portar que el recinte gòtic de Santa Maria es destinés a espai d’activitats de la cultura popular com els castellers i els balls del bestiari de la Segarra. L’alcalde va considerar important que es puguin celebrar activitats culturals en aquests espais del patrimoni històric i religiós, sempre que siguin respectuosos.

En aquest sentit entén que són immobles populars per la qual cosa l’ús ha de ser polivalent “si volem que es puguin conservar en el futur”. D’aquesta manera va mostrar també les seues discrepàncies amb la postura del bisbe de Solsona, Xavier Novell, que a començaments de mes es va mostrar partidari de prohibir la celebració d’actes laics a les esglésies. La de Sant Domènec ja no és del bisbat ni està dedicada, de manera que no queda sota la seua tutela, encara que el valor patrimonial i religiós és innegable.

La proposta del bisbe Novell va rebre altres crítiques, com la de capellans progressistes o el mateix alcalde de Solsona, David Rodríguez, que va remarcar que nombrosos edificis institucionals s’han prestat per allotjar actes religiosos. En canvi, el bisbat de Lleida es va mostrar partidari de limitar activitats laiques als edificis religiosos.

Comparteix

Altres notícies del dia