Actualitat

El 33% de la poma i el 8% de pera venudes a Lleida són importades

SEGREcom
24-02-2015
  • El 33% de la poma i el 8% de pera venudes a Lleida són importades

Lleida no és profeta a la seua terra. És el que sembla analitzant les dades de l'origen de les pomes i les peres comercialitzades a les grans cadenes de distribució. Un estudi d'Afrucat revela que el 33 per cent de les referències (varietats i marques) de poma en aquests establiments són importades, a la qual cosa cal afegir que un altre 3% aproximadament no especifica el seu origen. L'informe, amb dades de l'any 2014, constata que la situació és més positiva en el cas de la pera, ja que les referències d'importació es limiten a un 9 per cent, mentre que un 4 per cent no deixa clara la seua procedència. Així, la fruita catalana o espanyola representa un 87 per cent de les ofertes a les grans cadenes, mentre que en el cas de la poma, la taxa se situa en un 64 per cent.

L'estudi revela que la situació a nivell estatal és molt similar en el cas de la pera, amb un 88 per cent de vendes de producte local, mentre que en poma oscil·la entre un 58 i 59 per cent.

També s'analitzen els casos de diferents cadenes de supermercats. Les de capital català o amb gran presència al territori són les que venen més fruita espanyola. En l'informe referit al mes de desembre passat a les ciutats de Barcelona, Madrid, Saragossa i Lleida, BonÀrea, Bonpreu, Caprabo i Plusfresc oferien només poma espanyola. En pera, el llistat s'incrementava a més amb Eroski i Supercor.

El director d'Afrucat, Manel Simon, va presentar aquest informe juntament amb el responsable de la fruita de la Federació de Cooperatives, Josep Maria Sans, el d'Unió de Pagesos, Xavier Gorgues, i el líder d'Aeall-Asaja, Pere Roqué. Tots van coincidir a demanar al consumidor que aposti pel producte local i van assegurar que si fos així, els fructicultors de Lleida no estarien passant la gravíssima crisi que pateixen. També van advocar per major sensibilització de les cadenes de distribució que venen molta fruita d'importació, i van reclamar a les administracions, tant catalana com estatal, que promocionin el producte.

Els productors van posar de manifest que, amb els preus actuals, el productor de poma, per exemple, tindrà unes pèrdues que poden situar-se en els cinc cèntims per quilo, després d'una penosa campanya de fruita de pinyol a l'estiu.

poma

El sector calcula que, al preu actual, el pagès acabarà perdent cinc cèntims per quilo

Comparteix

Altres notícies del dia