Actualitat

El 40% de malalts terminals pateixen dolor arran d'un tractament inadequat

SEGREcom
06-06-2014
  • El 40% de malalts terminals pateixen dolor arran d'un tractament inadequat

El 40 per cent dels malalts que necessiten cures pal·liatives pateixen dolor al no rebre un tractament farmacològic adequat. D'aquesta manera ho confirmen els resultats d'un estudi en què han participat 44 hospitals espanyols, entre els quals l'Arnau de Vilanova, i 1.064 malalts. L'impulsor d'aquesta investigació i especialista de l'Institut Català d'Oncologia, Josep Porta-Sales, va explicar ahir a Lleida que la causa que hi hagi un 40 per cent de pacients "infratractats" es deu al desconeixement per part de professionals i familiars a l'hora d'administrar fàrmacs opiacis com la morfina.

Porta-Sales va fer aquestes declaracions durant l'obertura del VIII Congrés Mundial d'Investigació de Cures Pal·liatives que va començar ahir a la Llotja. El problema, segons Porta-Sales, està relacionat amb la formació, tant de professionals com dels familiars que s'han de fer càrrec dels malalts. "De poca cosa serveix fer una bona prescripció, si després el familiar escatima medicació al pacient per por que s'hi torni addicte o tolerant", va afirmar.

El congrés internacional es va inaugurar ahir i se celebrarà fins demà. Compta amb 1.200 inscrits procedents de 55 països de tot el món -la majoria de la Unió Europea, els Estats Units, el Canadà, el Japó, Corea o Singapur- i està organitzat per la European Association for Palliative Care, la Societat Espanyola de Cures Pal·liatives i la Societat Catalanobalear de Cures Pal·liatives. La presidenta del comitè organitzador és la responsable de la unitat de cures pal·liatives de l'Arnau de Vilanova, María Nabal, que ahir va agrair l'assistència a tots els inscrits. Aquest congrés acull experts de totes les disciplines relacionades amb l'atenció en la fase final de la vida (metges, infermeres, investigadors, docents, psicòlegs, antropòlegs o treballadors socials), que presentaran les últimes novetats en investigació en tractaments contra el dolor. També s'abordaran altres aspectes com ara la comunicació amb pacients i familiars i l'atenció de qualitat. El doctor Augusto Caraceni va ser l'encarregat d'obrir el congrés amb la seua conferència sobre com pot conduir la investigació a una millor pràctica clínica. Segons Caraceni, "no necessitem més fàrmacs sinó utilitzar millor els que tenim". La morfina, va explicar, és un analgèsic molt eficaç, poc utilitzat a Catalunya i la resta de l'Estat en comparació amb Europa. "Cal fer més docència sobre l'ús de la morfina i sobre com tractar el dolor del pacient", va assegurar.

conferència inaugural

Una conferència magistral del doctor italià Augusto Caraceni va obrir el congrés parlant d'investigació

Comparteix

Altres notícies del dia