Actualitat

El 90 per cent dels joves de Lleida amb feina té un contracte temporal

SEGREcom
24-09-2014
  • El 90 per cent dels joves de Lleida amb feina té un contracte temporal

La secretària general d'UGT de les Terres de Lleida, Núria Solé, i dos dels responsables d'Avalot, el col·lectiu de joves del sindicat, Afra Blanco i Albert Martínez, van presentar ahir a Lleida un informe sobre la situació del mercat laboral per als treballadors més joves de Ponent que assegura que el 90% dels treballadors lleidatans de menys de 30 anys té un contracte temporal. L'estudi, a més, afirma que el nombre de joves lleidatans amb una feina són un 27,1% menys que el 2012, la qual cosa confirma que en aquesta franja d'edat "s'ha destruït ocupació". Els autors de l'informe van explicar també que entre els anys 2011 i 2013 s'han deixat de firmar 4.555 contractes a joves.

Segons Blanco, a més, "cada vegada s'ofereix menys contractació indefinida" als joves de Lleida, com ho indica l'evolució de la contractació temporal segons el tipus de relació laboral, ja que entre el 2012 i l'agost d'aquest any l'única modalitat que ha registrat un augment és el contracte indeterminat, "que pot ser d'un dia, una setmana o un mes", passant del 56,94% al 60,65%. L'informe, a més, assenyala que el 50% dels lleidatans amb ocupació tenen un contracte amb una vigència menor o igual a un mes.

L'apogeu d'aquest últim tipus de contractes, segons va explicar Blanco, constitueix que per a molts treballadors les seues condicions laborals siguin fins i tot "pitjors" que les d'un minijob, "ja que només els permet sobreviure". La possibilitat de combinar diversos llocs de treball, a més, és "impossible" si es té en compte que continua destruint-se ocupació.

Aquestes xifres, segons la portaveu nacional d'Avalot, "afecten directament l'economia del país" i de cada un dels afectats, provocant que en set anys la taxa d'emancipació dels menors de 30 anys hagi passat del 33,7% al 25,4%.

Aquesta circumstància també té efectes al salari d'aquests treballadors, que el 2012 (últim any amb dades disponibles) era de 944,98 euros bruts al mes de mitjana. A més, el repunt continuat de la contractació temporal també provoca que els treballadors hagin d'acceptar llocs de treball per als quals estan massa qualificats, un fenomen anomenat "subocupació" que ja afecta el 40% dels treballadors de Catalunya.

Finalment, la falta d'oportunitats també obliga molts joves lleidatans a prendre el camí de l'"exili" laboral, segons Blanco, qui va assegurar que 3.752 joves ja resideixen actualment a l'estranger, un 23,75% més que el 2009.

"exili laboral"

Creix un 23,75% el nombre de joves lleidatans que han viatjat a l'estranger per poder treballar

Comparteix

Altres notícies del dia

Enquesta