Actualitat

El Josep Pla, per al lleidatà Lluís Foix

SEGREcom
07-01-2016
  • El Josep Pla, per al lleidatà Lluís Foix

El periodista lleidatà Lluís Foix (Rocafort de Vallbona, 1943) va ser guardonat ahir a la nit en la tradicional vetllada literària a l’Hotel Palace de Barcelona amb el 48 Premi Josep Pla de prosa en llengua catalana, dotat amb 6.000 euros, amb les memòries Aquella porta giratòria. El títol, segons va explicar el mateix Foix, es refereix a la porta d’entrada a la històrica seu del diari La Vanguardia, situada en el número 28 del carrer Pelai de Barcelona, un lloc que el guardonat va creuar durant nombrosos anys, ja que ha desenvolupat la major part de la seua carrera al diari del Grup Godó.

El llibre, de caràcter memorialístic segons el mateix guardonat, explica vivències personals de com s’exercia el periodisme en una època en què no hi havia ordinadors ni altres comunicacions, sinó que es feia trucant per telèfon, i inclou pinzellades de vells periodistes, "de raça", amb gran cultura.

"En aquella època parlàvem molt, bevíem molt i criticàvem molt", va dir Foix, que va defensar que aquest periodisme no ha intentat canviar la història, sinó adaptar-se a les diferents circumstàncies.

L’autor, que s’havia presentat al concurs sota el pseudònim Joan March, planteja en aquest projecte la segona part de les seues memòries, essencialment la seua experiència al diari del qual va ser corresponsal a Londres (entre 1974 i 1980) i Washington (1981-1982), a més d’haver cobert set conflictes bèl·lics.

Llicenciat en Dret i Periodisme, Foix també va ocupar durant uns quants mesos la direcció del rotatiu el 1983, a banda d’haver-ne sigut director adjunt entre el 1987 i el 2000 i director de l’edició digital entre el 2000 i el 2006.

Des d’aquesta data és conseller de direcció del diari i a més és col·laborador habitual de diversos mitjans de comunicació catalans.

Especialista en política internacional, el 2013 va publicar les memòries d’infantesa sota el títol La marinada sempre arriba (Columna), en un relat de la seua infantesa en la postguerra i alhora un homenatge a les seues arrels a la vall del Corb. El 2014 va rebre el premi Quim Regàs de periodisme per tota la seua trajectòria professional.

Des de finals de 2014, Foix col·labora amb el portal Lleida.com.

El Nadal, per a un ‘thriller’ escrit pel barceloní Víctor del Árbol

El barceloní Víctor del Árbol (1968) va ser guardonat ahir amb la 72 edició del premi en honor al lleidatà Eugenio Nadal de Novel·la d’Ediciones Destino, dotat amb 18.000 euros, amb l’obra La víspera de casi todo, un thriller que tracta de la fugida personal d’una dona de clasa alta fins a un poble de la Costa da Morte.

El guanyador, exseminarista i exmosso d’esquadra, ja ha obtingut altres guardons, com el finalista del premi Fernando Lara el 2008 (El abismo de los sueños), o el premi Tiflos de Novel·la 2006 (El peso de los muertos). El 2011 va aconseguir el seu primer best-seller amb la novel·la La tristeza del samurai, mentre que el 2015 va rebre Le Gran Prix de Littèrature Policière 2015 a França per Un millón de gotas, un guardó que ja havien obtingut abans Manuel Vázquez Montalbán (1979) i Arturo Pérez Reverte (1998).

Comparteix

Altres notícies del dia

Enquesta