Actualitat

Els experts no es ‘mullen’ sobre el canvi de nom de carrers vinculats al franquisme

e. herrero
23-08-2016
  • Els experts no es ‘mullen’ sobre el canvi de nom de carrers vinculats al franquisme

La comissió d’experts, formada principalment per historiadors, a la qual el ple municipal va encarregar al gener elaborar un dictamen sobre la revisió del nomenclàtor de carrers de la ciutat per eliminar els noms de personalitats vinculades al franquisme ha tornat la pilota a la teulada dels polítics.

La comissió formada per experts a proposta dels grups polítics tenia com a missió determinar “l’abast, els criteris i els carrers compresos en la revisió” i havia d’elaborar un dictamen en un termini màxim de sis mesos, que conclou ben aviat.

No obstant, ja fa algunes setmanes que va remetre un document a la Paeria en el qual eludeix pronunciar-se sobre el fons de la qüestió.

Segons van explicar diferents fonts d’aquesta comissió, més que un dictamen, es tracta d’una reflexió en la qual plantegen que ha de ser l’ajuntament qui decideixi els criteris que s’han aplicar tenint en compte la legislació vigent en matèria de memòria històrica. Argumenten que, com a historiadors, estan capacitats per aportar dades biogràfiques sobre les persones a qui es van dedicar carrers a Lleida, però no els correspon decidir qui mereix o no aquest honor.

“Podem dir el paper que va tenir algú en relació amb el cop d’Estat o la dictadura, però no som qui per posar-ho en una balança i decidir, això és cosa de l’ajuntament”, va apuntar un dels historiadors que formen part de la comissió.

Altres fonts van apuntar que, entre els noms plantejats (Lluís Besa, Carmelo Fenech, Germans Recasens, Joan Recasens, Ramon Areny, Miquel Montaña, Juan Manuel Nadal Gaya i Casimiro Sangenís), no tots tenien el mateix compromís amb el franquisme i que en algun cas no hi ha proves fefaents de la seua vinculació.

Crida per Lleida, que havia impulsat sense èxit amb ERC una moció per retirar aquests vuit noms de carrer, va abandonar a començaments de juny la comissió al considerar-la “inoperant”. ERC tampoc no hi va participar i va reclamar complir la moció aprovada al març pel Parlament, que insta els ajuntaments a substituir els noms de carrers relacionats amb el cop d’Estat, el feixisme o la dictadura. El síndic de greuges, Rafael Ribó, també va decidir a l’abril actuar d’ofici per reclamar als ajuntaments que retirin tota la simbologia franquista.

Comparteix

Altres notícies del dia