Actualitat

Engega la campanya de blanquilla marcada per una gran qualitat

SEGREcom
30-07-2014
  • Engega la campanya de blanquilla marcada per una gran qualitat

La campanya de recollida de pera blanquilla ha engegat ja a la província de Lleida que, aquest any, està marcada per una gran qualitat de la producció. Així ho va explicar ahir el líder d'Aeall-Asaja, Pere Roqué, que va remarcar que tant el calibre d'aquesta varietat de pera com les seues propietats organolèptiques demostren una gran qualitat de les partides que s'estan collint. L'avançament de l'inici de la campanya, com en general el de totes les fruites produïdes a Lleida, és d'entre vuit i deu dies respecte a les dates que podrien qualificar-se de normals.

Encara és aviat per parlar de cotitzacions, sobretot tenint en compte que el gruix de la producció anirà directament a les cambres frigorífiques, perquè es comercialitzin a partir de la pròxima tardor. En la campanya anterior, segons Roqué, els preus van ser "correctes", amb unes cotitzacions que es va situar entre els 50 i els 55 cèntims d'euro en la sortida de cambra en palot.

La destinació d'aquesta varietat de fruita és el mercat interior i l'exportació cap a Grècia, gran consumidora de blanquilla.

La blanquilla havia sigut la pera de major volum de producció a la província, però en els últims anys la reconversió varietal ha provocat que les finques dedicades a aquesta producció hagin anat a la baixa. Segons les previsions oficials, Lleida en produirà aquest any 17.600 tones, xifra que suposa un descens respecte a les 20.000 aproximades generades a les explotacions de la província l'any passat. En general, la producció de pera és aquest any inferior al 2013, en concret en un 6 per cent, segons les dades fetes públiques per la conselleria d'Agricultura i Afrucat. La pròxima pera a iniciar la recol·lecció serà la varietat conference, de la qual s'esperen 83.910 tones, un 3 per cent menys que l'any passat. Pel que fa a la llimonera, se'n colliran 25.810, un 11 per cent menys. En el cas d'aquesta última varietat, Roqué va apuntar que la majoria de la collita està encara per comercialitzar i que els preus registrats de moment no són significatius per valorar el conjunt de la campanya.

Això sí, va apuntar que en l'inici de campanya les primeres operacions es van tancar a preus d'entre 60 i 65 cèntims d'euro el quilo, encara que les posteriors van registrar cotitzacions inferiors.

El sector confia que la campanya de comercialització de fruita de llavor sigui millor que la de pinyol, tenint en compte els preus ruïnosos de préssecs i nectarines, amb pèrdues de 10 a 18 cèntims d'euro per quilo per a l'agricultor.

Comparteix

Altres notícies del dia

Enquesta