Actualitat

Immortalitat a la xarxa

SEGREcom
02-11-2014
  • Immortalitat a la xarxa

Res és tan definitiu, irreversible i inevitable com la mort. Potser per això la permanència del rastre digital de les persones mortes a internet genera impacte i fins i tot angoixa entre els seus pròxims, sobretot si la persona morta és un jove que havia estat molt actiu a la xarxa. Es convertirà el nostre familiar o amic en un "fantasma digital", condemnat a vagar per l'hiperespai durant tota l'eternitat en els seus comptes de Facebook i Twitter, en els seus vídeos pujats a Youtube o en el seu web personal? O hem de mantenir actiu el seu blog o el seu àlbum de fotos digital com un memorial? "Les pautes de gestió de la mort a la xarxa no estan ben fixades, no existeix una etiqueta del que és acceptable i més amb un tema que el segle XX ha convertit en un gran tabú. Les xarxes són molt recents. Però al final les preguntes no són tan diferents de les de la vida analògica: què fem amb l'habitació del fill que se n'ha anat? Encara que és cert que a internet tot està molt més exposat", assenyala Miquel Pueyo, autor de l'assaig Mort certa, hora incerta. De l'Edat Mitjana a la societat xarxa, que el 2012 va guanyar el premi Vallverdú, juntament amb Ernest Benach, reflexionant sobre aquesta i altres qüestions vinculades a la mort.

La decisió de què fer amb els perfils digitals dels morts depèn de cada un, ja sigui del mateix difunt, si va tenir la cautela de deixar-ho previst, o dels seus familiars si no va ser així. Legalment, la qüestió no està ben definida (vegeu el desglossament) i pot portar problemes si no s'ha tingut la precaució de deixar la llista de comptes i contrasenyes i algunes instruccions a alguna persona de confiança, la qual cosa estalvia tràmits molestos en moments difícils.

Comencen a aparèixer nous conceptes com el de "testament digital" i empreses que busquen noves formes d'explotar aquest nou "nínxol de mercat", mai millor dit, però el que regna la majoria de les vegades és el desconcert davant d'una situació que pot resultar-nos desagradable.

Però internet també pot ser beneficiosa en aquests casos. "El dol també es pot gestionar a través de les xarxes. Per exemple, amb un blog en el qual una mare explica el dolor per la pèrdua d'un fill. Les xarxes ben utilitzades poden ajudar a dur a terme aquest procés de dol, les emocions es poden compartir", explica Pueyo. De fet, poques coses hi ha tan antigues i tan humanes com les cultures funeràries, que mai han deixat d'estar en evolució. Ja sigui en el món real o en el digital.

contrasenyes

Deixar un llistat amb comptes i contrasenyes a algú de confiança estalvia problemes

Comparteix

Altres notícies del dia