Actualitat

Imparables contra la leucèmia

SEGREcom
18-06-2016
  • Imparables contra la leucèmia

El nombre de lleidatans que s’han apuntat al registre de donants de medul·la òssia va a l’alça. L’any passat van ser 240 els que es van afegir a la llista, segons les dades de la Fundació Josep Carreras. Actualment, el registre compta amb uns 2.000 veïns de les comarques de Ponent, més de 25.000 al conjunt de Catalunya i 150.000 a tot Espanya disposats a donar la medul·la a un afectat per leucèmia o altres malalties de la sang.

Per la seua banda, 323 mares lleidatanes van donar la sang del cordó umbilical l’any passat amb la mateixa finalitat. Són algunes de les dades que van facilitar ahir els responsables a Lleida de la Fundació Josep Carreras amb motiu de la presentació de la campanya Imparables contra la leucèmia, que té com a objectiu recaptar 150.000 euros per lluitar contra aquesta malaltia.

Durant tot el dia d’avui, pacients i expacients de leucèmia sortiran al carrer per repartir fullets personalitzats en els quals expliquen la seua pròpia història. D’aquesta manera es vol sensibilitzar la societat i recaptar fons. La forma de col·laborar-hi és enviar un missatge SMS que costa 1,2 euros amb la paraula Imparables al 28027. L’acció es farà a tot l’Estat espanyol i a Lleida es complementarà amb una jornada d’activitats durant tot el dia a la plaça Sant Joan.

La campanya d’enguany té com a element central un repte científic. Fa poc s’han descobert unes cèl·lules del sistema immune extremadament potents. Si es modifiquen genèticament, es poden programar perquè destrueixin directament la leucèmia.

Als Estats Units s’han començat a tractar pacients amb aquesta tècnica i els resultats mostren una efectivitat del 85 per cent. Per aconseguir-ho, es requereix una màquina, que han batejat com a "fàbrica de cèl·lules imparables" i es necessita recaptar 150.000 euros, que són els que encara falten.

Roser, Rosa Maria, Trini i Francesc són quatre lleidatans afectats per diversos tipus de càncer a la sang i, com bé diu el lema de la seua samarreta, són imparables. Els quatre, juntament amb altres voluntaris a Lleida, han posat fil a l’agulla per aconseguir que la festa d’avui a la plaça Sant Joan i la campanya per aconseguir fons per a la lluita contra la leucèmia siguin tot un èxit. A la Roser li van diagnosticar un mieloma múltiple el 2010; a la Rosa Maria, un limfoma de Hodgkin el mateix any; a la Trini, un mieloma múltiple el 2014, i al Francesc, una leucèmia limfàtica el 2002. A tots els va canviar la vida el càncer.

Els quatre van coincidir ahir a afirmar que, després del dur cop del diagnòstic i el tractament, "aprens a relativitzar, a prioritzar i a valorar les coses importants". Coincidint amb la celebració de la Setmana Contra la Leucèmia, ells i altres voluntaris de la Fundació Josep Carreras han remogut Lleida fins a l’últim racó a la recerca de suports d’empreses i institucions. El resultat d’aquesta feina podrà veure’s durant tot el dia d’avui a la plaça Sant Joan, on hi haurà activitats i espectacles a partir de les 10.00 hores i fins a les 20.30 hores. "Els malalts de càncer tenim una segona oportunitat i cal aprofitar-la", va afirmar el Francesc. "Volem dir a la gent que no s’ha de tenir por i que no pararem fins a curar la leucèmia."

Comparteix

Altres notícies del dia

Enquesta