Actualitat

Inversió per a calderes de biomassa en edificis públics

E. Farnell
01-09-2015
  • Inversió per a calderes de biomassa en edificis públics

La Seu d'Urgell, Sort, el Pont de Suert i Tremp es beneficiaran de l'aposta del Govern català per la biomassa i de la inversió de nou milions d'euros per a la instal·lació d'una trentena de calderes de biomassa en edificis públics d'11 municipis catalans. El titular d'Agricultura, Jordi Ciuraneta, va explicar que aquesta iniciativa té com a objectiu potenciar l'aprofitament forestal dels boscos, estalviar emissions contaminants i reduir el risc d'incendis. A més, va destacar que amb aquest pla que aprovarà abans de finalitzar la legislatura el Consell Executiu, es podran crear 150 llocs de treball locals vinculats a la generació, gestió i aprofitament de la biomassa, de la planificació de recollida al manteniment de les calderes.

Les capitals de les comarques de muntanya de Lleida ja han pres la iniciativa per instal·lar aquest tipus de calderes en edificis públics. A Esterri d'Àneu, Bellver de Cerdanya i el Pont de Suert hi ha una xarxa urbana similar a la del gas per proveir edificis públics. La capital de l'Alta Ribagorça utilitza la biomassa per escalfar l'aigua de la piscina coberta i vol estendre aquest sistema a la guarderia, la residència d'ancians i el centre de salut.

Per la seua banda, també Tremp i la Seu d'Urgell han estrenat calderes de biomassa en edificis públics i el Conselh d'Aran estudia projectes d'aprofitament forestal. El pla que va avançar el titular d'Agricultura en una entrevista a la Xarxa preveu un estalvi del 3 per cent el primer any d'aplicació en les despeses de combustible de cada departament implicat: Interior, Salut, Ense-nyament i Benestar i Família. També preveu un estalvi energètic del 15 per cent de mitjana en quinze anys als edificis que instal·lin calderes, que seran centres educatius i sanitaris, comissaries dels Mossos d'Esquadra, estacions de Bombers, albergs, residències i instal·lacions d'Agricultura. Per proveir de combustible les calderes es gestionarà 1.200 hectàrees anuals de boscos propers, fet que els deixarà més ben preparats per suportar incendis i nevades.

Capitals de muntanya

La Seu d'Urgell, el Pont de Suert, Sort i Tremp ja han instal·lat calderes amb aquest combustible

 

Comparteix

Altres notícies del dia

Enquesta