Actualitat

Ipcena veu falta de transparència en els ajuts de la UE per alliberar un altre ós i exigeix retirar-los

r. ramírez
12-12-2014
  • Ipcena veu falta de transparència en els ajuts de la UE per alliberar un altre ós i exigeix retirar-los

L'associació ecologista Ipcena reclamarà a la Unió Europea (UE) que retiri la subvenció d'1,8 milions del programa Life que ha concedit a la Generalitat per alliberar un nou ós al Pirineu de Lleida el 2015. Una cosa que pot semblar insòlita, tractant-se d'una entitat que defensa a ultrança la conservació d'aquesta espècie. Això es deu al fet que Ipcena qüestiona la manera en la qual la Generalitat gestiona aquests ajuts comunitaris: critica la falta de transparència en l'assignació dels diners i creu que la major part no serveix de forma eficaç al seu objectiu de preservar l'ós.

Per reclamar la retirada d'ajuts, Ipcena al·lega que Catalunya no té pla de conservació de l'ós. El secretari general, Joan Vàzquez, va recordar que la llei de biodiversitat va fixar l'any 2010 com a termini perquè les comunitats redactessin plans de recuperació d'espècies en perill i que la Generalitat "acumula quatre anys de retard". Retirar els ajuts significa renunciar a deixar anar un altre ós? "També pot fer-ho França", va dir Vàzquez. Com a alternativa a la denúncia davant de la UE, Ipcena planteja que el Govern "aprovi el pla de l'ós en 6 mesos" i que aclareixi l'ús de les subvencions europees. "Volem comptes clars, saber en què s'inverteixen els diners", va reclamar Vàzquez.

"Els óssos s'han utilitzat per captar fons de la UE", va valorar el secretari general, que va apuntar que "alliberar un ós no costa dos milions d'euros, i una campanya de conscienciació tampoc". El president de la Fundació Fapas, Roberto Hartasánchez, creu "sobredimensionada" l'ajuda d'1,8 milions de la UE i va advertir que rebre fons per conservar espècies en perill "pot portar a mantenir-les en perill per continuar rebent ajuts".

Comparteix

Altres notícies del dia