Actualitat

La Generalitat rebutja la llei de parcs nacionals de l'Estat perquè perjudica Aigüestortes

Segre
27-01-2014
  • Conseller Santi Vila
    Peu de foto: 
    El conseller Santi Vila durant la plantada d'arbres a Jafre / Parc d'Aigüestortes

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va expressar ahir l'oposició de la Generalitat a l'avantprojecte de llei de Parcs Nacionals, que va aprovar divendres passat el Consell de Ministres i que obre la porta a l'explotació turística d'aquests espais. Segons Vila, la nova normativa estatal és un "pas enrere" en matèria ambiental que pot provocar una rebaixa del nivell de protecció dels parcs nacionals, alhora que atempta contra les competències de la Generalitat en matèria de protecció d'espais naturals. Vila va assegurar que aquesta normativa és "inconstitucional i innecessària", perquè l'actual llei que regula aquests aspectes encara "no està esgotada i té recorregut", va afirmar. En aquest sentit, va assegurar que el Govern català "contestarà i replicarà" perquè la llei no tiri endavant i va avançar que estudiarà la possibilitat de recórrer contra l'avantprojecte de llei.

A Catalunya, la normativa afecta el Parc Nacional d'Aigüestortes i l'Estany de Sant Maurici. "La incidència seria petita perquè no es poden permetre activitats turístiques al parc, però discrepem amb el Govern espanyol, que no té en compte les entitats ambientals ni cap altre element", va explicar el conseller. Vila va recordar que Catalunya té competències exclusives en matèria d'espais naturals, i va destacar que la norma estatal fa una atribució "expansiva" de competències a favor de l'Estat, "la qual cosa condiciona indegudament el nostre camp competencial", va dir.

El conseller va manifestar que la proposta del Govern espanyol "pot generar un nou debat per rebaixar el grau de protecció", fet que podria suposar perdre part important de l'atractiu d'aquests espais. "Catalunya no posarà en risc un espai de gran interès natural com és el Parc d'Aigüestortes, que és el dinamitzador econòmic per a les comarques de l'Alt Pirineu", va apuntar.

Per la seua part, l'alcalde de la Vall de Boí, Joan Perelada, va apuntar ahir que la normativa "no pot fer un pas enrere en qüestió de competències ni serveis", va apuntar. "Fins al moment hem gestionat el parc i ho hem fet bé", va afegir. En la mateixa línia es va manifestar el vicepresident del consell de l'Alta Ribagorça, Josep Lluís Farrero, que va apuntar que el parc és "un diamant en brut i no podem permetre perdre competències", va dir.

Comparteix

Altres notícies del dia