Actualitat

La mort de cinc bombers lleidatans a Horta segueix sense arribar a judici set anys després

SEGREcom
22-07-2016
  • La mort de cinc bombers lleidatans a Horta segueix sense arribar a judici set anys després

El judici per la mort de cinc bombers lleidatans en l’incendi d’Horta de Sant Joan el 2009 (de la qual ahir es va complir el setè aniversari) no arribarà a judici com a mínim fins d’aquí a un any, segons van assegurar ahir a aquest diari fonts coneixedores del cas. L’Audiència de Tarragona no té encara la data fixada, ja que estan pendents de formular-se els escrits d’acusació contra els dos piròmans acusats de causar el foc (Juan Antonio Paz i Lorenzo Forner) per part tant de la Fiscalia com de la Generalitat, que exerceix l’acusació particular. Aquest tràmit està previst que es produeixi després de l’estiu i, una vegada redactades, serà la defensa la que hagi de formular la seua part. A més, està previst que aquesta demani un judici amb jurat popular i no amb un tribunal professional com està fixat actualment.

David Duaigües, Jordi Moré, Ramon Espinet, Jaume Arpa i Pau Costa, del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF), van perdre la vida al quedar atrapats per les flames en l’incendi que havia començat un dia abans. La seua mort va posar en qüestió el model d’extinció d’incendis a Catalunya i va provocar una tempesta política amb una comissió d’investigació al Parlament. Tanmateix, l’Audiència de Tarragona va exculpar el juliol de l’any 2013 el responsable del dispositiu d’extinció (Carles Font, Delta 0), per la qual cosa cap representant de la Generalitat ha estat (ni serà) jutjat pel succés.

Després de la seua exculpació, les famílies de les víctimes van denunciar la Generalitat per la via administrativa. Després d’unes dures negociacions, va assumir la seua responsabilitat i va pagar una indemnització d’un milió d’euros al conjunt dels familiars dels morts i a l’únic bomber supervivent, Josep Pallàs.

D’altra banda, les xarxes socials es van omplir ahir de missatges de record als 5 morts. Els Bombers de la Generalitat van posar a Twitter el missatge "Pau, Ramon, Jaume, David i Jordi, no us oblidem" amb una imatge del bosc on van morir i que ha estat decorat per bombers del GRAF per recordar els seus companys.

L’incendi de la Segarra es va originar en un paller

Els Bombers de la Generalitat i els Agents Rurals van continuar ahir treballant en l’extinció dels focs de Rocallaura i Pallerols. En el de la vall del Corb, una vintena de dotacions van remullar la zona amb l’ajuda dos helicòpters bombarders. Així mateix, un helicòpter de comandament va fer diversos reconeixements de la zona afectada. Finalment, ahir es van xifrar en 717,35 les hectàrees calcinades, 72,34 menys de les que es van apuntar inicialment (789,69 ha). Aquestes 72 hectàrees menys es corresponen a zones de l’interior del perímetre que no es van cremar. Soques enterrades del foc que va calcinar un altre centenar d’hectàrees per Sant Joan van ser la causa de l’incendi.

Comparteix

Altres notícies del dia

Enquesta