Actualitat

La Paeria amplia les bonificacions en plusvàlua, IBI i teleassistència

Segre
16-10-2013
  • ordenances fiscals
    Peu de foto: 
    La presentació de les ordenances fiscals.

La Paeria congela totes les taxes i impostos municipals de cara al 2014. Fins i tot l'IBI, gràcies a una reducció d'un 5,11% del tipus impositiu, cosa que permet neutralitzar l'increment derivat de la revisió cadastral. La proposta d'ordenances fiscals presentada aquest dimarts també determina una rebaixa del 10% en la taxa de mercats (la paguen els paradistes del mercadillo, per exemple) i d'un 50% en la del viver de FP de Gardeny. A més, incorpora bonificacions com la d'un 50% de l'IBI als pisos derivats a la xarxa municipal de lloguer social i del 80% de la plusvàlua en la cessió d'habitatges heretats que es destinin a aquesta finalitat. La bonificació de la plusvàlua que han de pagar els viudos o viudes per continuar residint al seu habitatge habitual augmenta del 50% al 90% i l'alcalde, Àngel Ros, i la tinent d'alcalde d'Economia, Montse Mínguez, també van destacar la rebaixa de 80 a 75 anys de l'edat a partir de la qual la teleassistència és gratuïta. Les ordenances preveuen, a més, bonificacions per famílies nombroses en les taxes de serveis educatius.

El consistori calcula que l'impacte de les noves bonificacions li costarà 315.000 € i 2,2 milions, la congelació d'impostos (no apujaran l'IPC). En total, 2,5 milions que deixarà d'ingressar i que compensarà estalviant en la partida de personal i en consum energètic. Ros va admetre que la reducció d'ingressos afectarà les inversions. Mínguez va dir que són les ordenances fiscals "més socials dels últims anys, per protegir les famílies davant de la crisi".

Per la seua part, la portaveu de CiU a la Paeria, Bea Obis, va considerar que la congelació no és suficient i va apuntar que CiU ja la va demanar el 2007. "No hi ha cap estímul fiscal, després de molts anys en què els lleidatans han fet un esforç", va indicar. Joan Viella, del PP, destaca que "Lleida continuarà pagant l'IBI més car d'Espanya" i va qualificar Ros de "garrepa" perquè "els ciutadans es mereixen no una congelació, sinó una baixada d'impostos", després de la pujada d'anys anteriors.

Comparteix

Altres notícies del dia

Enquesta