Actualitat

La recepta per emprendre

SEGREcom
15-12-2015
  • La recepta per emprendre

L’esforç és la base per afrontar qualsevol projecte a la vida, però ha de ser una màxima si aquest camí ens porta a emprendre un negoci. Aquesta és la recepta de l’èxit de la cuinera catalana Carme Ruscalleda, un referent en el món gastronòmic mundial que ahir va explicar la seua experiència empresarial davant de joves universitaris en la III Jornada Endavant, organitzada per GlobaLleida i a la qual van assistir més de 350 persones. En la seua conferència De Catalunya al món: Una experiència d’èxit, la cuinera de Sant Pol de Mar va instar els que pensen a emprendre que "tinguin clara la idea que volen dur a terme i que hi posin molt treball, perquè ningú et regala res". Ruscalleda, propietària amb el seu marit dels restaurants Sant Pau de Sant Pol de Mar i Sant Pau de Tòquio (amb cinc estrelles Michelin en conjunt), va opinar que cal tenir força per emprendre i enamorar-se de la professió que s’elegeixi. I ser conscients que hi haurà moments difícils. Malgrat el boom de la gastronomia, Ruscadella va refusar parlar de la cuina com d’una moda i va considerar que pot oferir la innovació que la societat està esperant. En el cas de Lleida, va recordar que compta amb productes molt interessants i amb joves que hi aposten.

La cuinera va posar l’èmfasi en el paper de la dona, molt diferent de quan ella va començar. També en el dels joves, amb una gastronomia més accessible. Ruscalleda va detallar el procés que la va portar a Tòquio fa dotze anys i la seua aposta per oferir plats innovadors que busquen l’emoció dels sentits sense oblidar la tradició, transformant plats típics com ara la crema catalana. Els productes locals són la clau, i es complementen amb els nous. "La cultura s’expressa a la taula i tenim una cuina interessant, divertida i sana", va remarcar. Ser atractius a la vista i al paladar. "La cuina hi és per degustar-la, no només per admirar-la", va concloure.

"El fracàs és part de l’èxit i cal ser perseverant"

"Tothom serveix per emprendre. És una professió que no té ni edat ni perfil." Així es va expressar ahir Pau Garcia-Milà, un jove comunicador de 28 anys que va fundar la seua primera empresa amb 17. Malgrat admetre que encara busca la clau de l’èxit, està convençut que el fracàs és el pas previ. I, sobretot, va instar a ser perseverants quan el projecte funcioni, però també quan falli.

Comparteix

Altres notícies del dia