Actualitat

Les farmàcies amenacen de cobrar el 100% de les receptes als usuaris a partir del dia 5

Segre
31-10-2013
  • Les farmàcies amenacen de cobrar el 100% de les receptes als usuaris a partir del dia 5

Els farmacèutics van advertir aquest dimecres que els usuaris podrien haver de pagar el 100% del cost dels medicaments receptats pels impagaments de la Generalitat, que ja sumen quatre mesos i han posat el sector a la corda fluixa. Així ho va explicar ahir Aiguabella, president del col·legi de Lleida, que va recordar que el Govern català deu a les farmàcies catalanes els mesos de novembre i desembre de l'any passat, i el maig i el setembre d'aquest. "En total són 416 milions d'euros en medicaments que hem hagut d'avançar per garantir l'accés als tractaments", va denunciar Aiguabella. Va afegir que el Govern també ha comunicat al sector que amb tota probabilitat no podrà pagar-los res en el que queda d'any, amb la qual cosa al desembre el deute podria arribar als 600 milions d'euros.

En aquest sentit, els farmacèutics catalans van demanar ahir al conseller Boi Ruiz que digui públicament "si la solució passa perquè els usuaris abonin el cent per cent del cost dels fàrmacs a partir del 5 de novembre per reemborsar-los-hi després, o què hem de fer, perquè els farmacèutics no podem assumir nous impagaments. Estem totalment ofegats". Els farmacèutics van fer aquestes reclamacions després de confirmar-los el Govern que no cancel·larà el deute que té amb ells a final de mes a causa de la retallada de 1.700 milions per part de l'Estat en l'aportació del Fons de Liquiditat Autonòmica. La factura s'hauria de pagar dilluns vinent, però l'Executiu ja els ha advertit que no ho podrà fer.

Per la seua part, el president del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Jordi de Dalmases, va assegurar que 23 farmàcies de tot Catalunya han hagut de tancar a causa dels impagaments. L'any passat, les farmàcies van dur a terme un tancament patronal d'un dia per exigir un calendari de pagaments a la Generalitat. Un any després, la situació no només no ha millorat, sinó que el deute que la Generalitat té amb el sector ha augmentat. "Si els impagaments continuen, no acabarem l'any. Seguir així per al sector és impossible, cal buscar solucions", va assegurar ahir Aiguabella.

Comparteix

Altres notícies del dia

Enquesta

Creus que Lleida és una ciutat segura?