Actualitat

Les retirades de fruita de pinyol poden començar aquesta setmana

SEGREcom
29-07-2014
  • Les retirades de fruita de pinyol poden començar aquesta setmana

Les organitzacions de productors (OPFH) podrien començar a desviar aquesta mateixa setmana fruita de pinyol per ser enviada a la transformació de sucs la destinació del qual serà la beneficència, gràcies a l'acord gairebé tancat entre productors, administració, la indústria transformadora i el Banc d'Aliments. Representants d'Afrucat, Asaja, JARC-Coag, FCAC i UPA van valorar positivament aquest acord en un acte celebrat ahir a Mercolleida, amb l'esperança que aquesta mesura aconsegueixi fer reaccionar a l'alça les cotitzacions de la fruita de pinyol als mercats. Els presents van atribuir la crisi de preus per la qual està passant la fruita de pinyol a la confluència d'un avançament de la producció i unes condicions climatològiques que van limitar el consum a nivell europeu al principi de la collita.

Segons Afrucat, tant el Fons Espanyol de Garantia Agrària (FEGA) com el Servei de Regulació de Mercats Agroalimentaris (Serma) han aprovat el procediment per a la retirada de fruita, en principi les 10.000 tones proposades pel ministeri d'Agricultura, per a la seua transformació en suc que serà destinat a beneficència.

La retirada de fruita aconseguirà mitjançant pagament en espècie una ràtio de transformació, estimada en 11 a 1 (per cada quilo de suc que sortirà de la indústria transformadora a beneficència, el sector entregarà 11 quilos de fruita) per sufragar el cost de la transformació i envasat, de manera que a finals d'aquesta mateixa setmana es podria començar a firmar els contractes entre les indústries transformadores i el Banc d'Aliments. Tanmateix, i malgrat ser un avenç, el sector va expressar el seu malestar per la inacció de les autoritats europees en aquesta crisi, encara que, va assegurar que continuarà negociant a Brussel·les. Així mateix, els presents van denunciar que els mateixos representants polítics estatals a Europa no han mostrat la seua preocupació en cap moment per aquesta crisi.

D'altra banda, els productors del Baix Cinca iniciaran avui la retirada de 2 milions de quilos de fruita de pinyol per a la fabricació de sucs que s'entregarà a beneficència. Aquest serà el primer dels cinc dimarts consecutius en el qual es durà a terme aquesta retirada on participa l'ajuntament de Fraga, el Govern d'Aragó i les OPFH de la zona.

pagament de la UE

La fruita retirada a través de les OPFH serà pagada íntegrament per Brussel·les a 26,9 cèntims el quilo.

Comparteix

Altres notícies del dia

Enquesta

Penses que s’hauria d’obrir l’oci nocturn?