Actualitat

L'IBI baixarà un 90% per als amos de 160 hectàrees de sòl urbanitzable no edificat

j.mart/e.herrero
03-12-2015
  • L'IBI baixarà un 90% per als amos de 160 hectàrees de sòl urbanitzable no edificat

La gran rebaixa de l’IBI per al sòl urbanitzable no edificat i que no té plans parcials aprovats per al seu desenvolupament beneficiarà finalment els amos de 161 hectàrees del municipi de Lleida, d’acord amb l’informe elaborat pels tècnics municipals. La tinent d’alcalde d’Hisenda, Montse Mínguez, va indicar que aquests terrenys estan repartits entre set sectors i que majoritàriament corresponen a grans parcel·les, ja que només representen un total de 200 rebuts, alguns dels quals són del mateix titular. La rebaixa del rebut serà més que substancial, ja que l’any vinent pagaran només 40.000 euros, mentre que fins ara n’abonaven 400.000, un 90 per cent menys. Mínguez va assenyalar que aquesta reducció ja està prevista en el nou pressupost de la Paeria aprovat pel ple la setmana passada.

La tinent d’alcalde va recordar que la requalificació d’aquestes parcel·les en l’àmbit tributari deriva d’una sentència del Tribunal Suprem del maig del 2014, que va donar la raó a un grup de propietaris de Badajoz i va establir que el sòl urbanitzable que no té aprovat un programa per al seu desenvolupament ha de pagar l’IBI rústic, en lloc de l’urbà que s’estava abonant. El Govern central va aplicar aquesta mesura a través d’una reforma de la llei del Cadastre Immobiliari publicada al BOE el passat 25 de juny, però que ajornava l’entrada en vigor d’aquest punt en concret fins a l’1 de novembre. Precisament, Mínguez va destacar que aquesta modificació es va fer efectiva una vegada que la Paeria ja havia aprovat les seues ordenances fiscals per al 2016. Ara, la Paeria comunicarà al Cadastre la relació de parcel·les afectades per materialitzar el seu canvi a la condició de rústiques. Mínguez va posar l’èmfasi en el fet que la condició 'sine qua non' per a aquesta rebaixa no és que els terrenys no estiguin edificats o urbanitzats, sinó que no hi hagi un pla parcial aprovat. Així, finques que actualment acullen cultius, com per exemple a l’entorn de Balàfia i del Secà, continuaran pagant l’IBI urbà perquè formen part de sectors on hi ha plans parcials aprovats, encara que no s’han desenvolupat. Així mateix, va matisar que l’IBI que paguen no és el mateix que les parcel·les estrictament urbanes, sinó més baix.

Aquest canvi també afecta les finques que es troben en la mateixa situació en altres municipis. Tal com va publicar aquest diari, a tota la província de Lleida podrien rondar el miler d’hectàrees.

En tots els casos són àrees que no han estat desenvolupades urbanísticament i que difícilment ho seran en els pròxims anys, amb l’actual situació del mercat immobiliari, ja que hi ha altres sectors més interessants per edificar pel fet que ja estan urbanitzats (com el SUR 2, a Ciutat Jardí; el SUR 5, a Copa d’Or, i fins i tot el SUR 42, entre la Bordeta i els Magraners) o perquè són més cèntrics. Els seus propietaris es beneficiaran ara almenys de quotes més baixes en la contribució.

Set sectors distribuïts per la perifèria de la ciutat

Els sectors que es veuran beneficiats per la rebaixa de l’IBI són set àrees urbanitzables ubicades en diferents punts de la perifèria de la ciutat: SUR 7 (Llívia); SUR 10 i SUR 24 (al final de la Bordeta tocant la variant sud); SUR 14 (al costat de l’avinguda de Pinyana); SUR 15 (a la Bordeta, més enllà de l’institut, al costat de la via del tren); SUR 17 (a Rufea, al costat de la carretera), i SUR 19 B (entre Balàfia i Gualda).

Comparteix

Altres notícies del dia