Actualitat

Lleida celebra el Dia de l'Aigua

SEGREcom
24-03-2014
  • Lleida celebra el Dia de l'Aigua

El parc de la Mitjana va acollir ahir la celebració del Dia de l'Aigua, que va reunir unes 2.500 persones, majoritàriament famílies amb nens que van anar a participar en les trenta activitats lúdiques i divulgatives organitzades per donar a conèixer la importància d'aquest recurs i la seua vinculació amb la producció d'energia. "És una jornada per fomentar la sensibilització ambiental per a les famílies i insistim molt en els tallers científics", va explicar el regidor de Medi Ambient, Josep Barberà. Hi va haver activitats de tipus científic, per exemple per conèixer els efectes de la salinitat en l'aigua o la seua importància com a força motriu per produir energia elèctrica; artístiques, com dibuixos amb l'aigua com a motiu; esportives, com ara passejades en piragua; i jocs destinats a conèixer i experimentar amb les propietats de l'aigua, com la producció de bombolles de sabó. També de tipus solidari, a càrrec de la Unicef i Creu Roja.

Aquesta celebració coincideix amb la visita prevista per a avui a Lleida del president de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, Xavier de Pedro, que ha de donar resposta a la petició de la Paeria i de col·lectius com Lleida Ambiental de tenir un major cabal al Segre al seu pas per la zona urbana. "Crec que és una necessitat des del punt de vista ambiental, de conservació del riu i paisatgística que el Segre al seu pas per Lleida tingui un cabal molt més gran", va afirmar l'alcalde, Àngel Ros, que ahir va visitar aquesta celebració. La Paeria va sol·licitar entre 14 i 18 metres cúbics per segon com a cabal mínim, quan ara en té una mitjana d'1,3, xifra que baixa fins als 0,3 a l'estiu. Això genera una escassa làmina d'aigua estancada i calenta que afavoreix l'aparició de grans algues i perjudica la seua salut ambiental.

El parc de la Mitjana, que ahir va acollir aquesta celebració, rep cada any prop de 90.000 visitants i és una de les principals mostres de bosc de ribera a Catalunya. En els últims anys ha tingut problemes amb una planta invasora procedent de Grècia i Turquia, la Periploca graeca, que pren aquests espais i elimina vegetació autòctona. La plaga està ara en fase de control, va explicar Esther Fanlo, tècnica de l'àrea de Medi Ambient.

oci i ciència

Les activitats van barrejar la divulgació científica i ambiental amb l'esport, l'art i la solidaritat

Comparteix

Altres notícies del dia