Actualitat
Lleida s'abona a la Vuelta
"Aquestes coses li van molt bé, a la ciutat, que a Lleida només ens coneixen per la fruita. M'encanta el ciclisme i, a més, fa una bona tarda", comentava Víctor, mentre un altre amic jubilat assentia amb el cap. Els lleidatans van demostrar, una vegada més, que els agrada i tenen fam d'esport d'elit. I els agrada la Vuelta a Espanya veient l'expectació que va despertar ahir l'arribada de la dotzena etapa de la Vuelta procedent d'Andorra i després de travessar les comarques de l'Alt Urgell i la Noguera.
És la tercera vegada en cinc anys que recala a la ciutat la tercera ronda ciclista en importància del món després del Tour i el Giro. El 2010, la Vuelta va tornar a Lleida després de 17 anys amb l'arribada a la Llotja, en una etapa en què es va imposar Cavendish.
El 2012 el Parc de Gardeny va ser el punt de partida de la vuitena etapa, que va acabar al coll de la Gallina (Andorra) i en la qual es va imposar Alejandro Valverde. Ahir, Prat de la Riba va ser un més que digne escenari, fins i tot per sobre de la Llotja, per a un esdeveniment i un esport que, malgrat els seus escàndols de dopatge en els últims anys, continua despertant passions.
Entre senyeres, estelades i banderes espanyoles va destacar aquest any la presència d'ensenyes colombianes, que denotava la presència d'aficionats d'aquest país. Molts. I no únicament residents a Lleida, sinó també en altres punts de Catalunya. "Venim a donar suport a Chaves (Esteban, cinquè a la general). L'ídol nacional és Nairo (Quintana), però en aquesta Vuelta el més ben col·locat és Chaves i li dediquem els nostres millors ànims i benediccions", explicava Wilmer, un colombià resident a Castelldefels.
Dos joves estudiants lleidatans, Jordi i Enric, destacaven el marc de Prat de la Riba com un bon escenari per "vendre" la imatge de la ciutat. "Està molt bé el lloc i la gent s'emportarà una bona impressió de la ciutat, ja que ho veuran a la televisió molts països", apuntava Enric.
Els lleidatans van disfrutar. A més, la zona alta es presta a aquest tipus d'esdeveniments perquè és punt de reunió. Els patrocinadors van organitzar activitats paral·leles a la rebotiga de la Vuelta per entretenir el públic, i fins i tot hi havia petits punts de venda de material relacionat amb la cursa.
El desplegament de seguretat, amb uns 300 agents entre Mossos, Guàrdia Civil i Guàrdia Urbana al llarg de la ruta i després a la meta, parlava clar i català de la magnitud d'una caravana que desplaça més de 2.500 persones i uns 600 vehicles en cada etapa.
La CUP, juntament amb altres organitzacions, es van mobilitzar contra la Vuelta, tal com havien promès, desplegant una pancarta, exhibint unes estelades i llançant diversos crits i càntics reivindicatius.
Van Poppel, el més ràpid
Pel que fa al tema esportiu, l'holandès Danny van Poppel (Trek) es va imposar en aquesta dotzena etapa, disputada entre Escaldes-Engordany (Andorra) i Lleida sobre 173 quilòmetres, al sobreposar-se a una punxada a escassos 11 quilòmetres de la meta i ser el més ràpid en l'esprint.
L'italià Fabio Aru (Astana) conserva el jersei roig de líder de la classificació general seguit del català Joaquim Purito Rodríguez, a tan sols 27 segons.
varietat de banderes
Hi havia estelades, senyeres, espanyoles i fins colombianes durant la recta final fins a meta