Actualitat

Lleida té 86 centres museístics i l'Urgell i l'Alt Urgell encapçalen el rànquing

J.B./R.B.
19-05-2017
  • Peces destacades al Museu de Lleida / Òscar Mirón
    Peu de foto: 
    Peces destacades al Museu de Lleida / Òscar Mirón

Els 11 centres de la Xarxa Territorial de Museus de Lleida i Aran van celebrar aquest dijous una jornada de portes obertes, amb visites guiades i diverses activitats, per commemorar un any més el 18 de maig com el Dia Internacional dels Museus, un esdeveniment promocional instituït el 1977. Coincidint amb la celebració, el departament de Cultura de la Generalitat va fer públic un dossier amb els actuals indicadors museístics de Catalunya, entre els quals destaca que les comarques de Lleida compten amb 86 equipaments (11 museus oficials registrats i 75 col·leccions obertes al públic), la qual cosa representa prop del 17% del total de Catalunya, que compta amb 490 centres (gairebé la meitat, 230, a les comarques de Barcelona). S’ha de recordar que la distinció entre museu i col·lecció no respon a l’interès de les peces exposades sinó que es defineix a partir de les característiques estructurals, d’infraestructura i de funcionament que estableix la llei catalana de museus.

Entre les comarques lleidatanes, l’Urgell encapçala el rànquing d’espais museístics amb 13 (amb el Museu Comarcal al capdavant a Tàrrega), seguida de l’Alt Urgell amb 11 (entre els quals el Diocesà a la Seu) i el Segrià (Museu de Lleida i Museu Morera) i el Pallars Sobirà (Ecomuseu d’Àneu), les dos amb 10. Al costat contrari, hi ha 7 comarques catalanes que no compten amb cap museu oficial, entre les quals el Pla d’Urgell (només 3 col·leccions) i l’Alta Ribagorça (2 col·leccions). Quant al nombre de visitants, els 11 centres de la Xarxa Territorial de Lleida van sumar l’any passat una mica més de 160.000 visitants, amb un increment del 17% respecte de l’any anterior, encara que en el global de Catalunya no representa ni el 2%, amb la ciutat de Barcelona al capdavant amb més de 6,2 milions de visitants. La Generalitat ha destinat aquest any als museus 23,7 milions d’euros, un 12% més.

De Cervera als camps de refugiats a Grècia

El periodista de La Segarra TV Albert Morales i l’economista Joan Roca, de Cervera i Pallerols, respectivament, van explicar ahir a l’auditori de Cervera la seua experiència com a voluntaris als camps de refugiats de Grècia del gener al març, informa X. Santemasses. La conferència formava part dels actes organitzats pel Museu Comarcal de Cervera amb motiu del Dia Internacional dels Museus, que aquest any se celebra a Lleida entorn del lema dels conflictes i les migracions. Tots dos joves van denunciar “la indiferència d’Europa davant del drama dels refugiats”.

Comparteix

Altres notícies del dia

Enquesta