Actualitat

Més de 40 gasolineres lleidatanes venen el gasoil a menys d'1 euro

SEGREcom
18-08-2015
  • Més de 40 gasolineres lleidatanes venen el gasoil a menys d'1 euro

La caiguda de la cotització internacional del cru ha abaratit els carburants d'automoció, de manera que el gasoil A torna a vendre's en desenes d'estacions de servei lleidatanes per sota d'un euro el litre. En concret, segons dades del Geoportal del ministeri d'Indústria consultades per SEGRE, actualment hi ha 41 gasolineres a la província que venen el dièsel a menys d'un euro, entre 0,977 euros el litre fins als 0,999 euros/litre.

D'altra banda, de les 187 estacions de servei consultades, el gasoil més car a Lleida es ven a 1,179 euros per litre. D'aquestes estacions de servei que ofereixen el gasoil a menys d'un euro, la majoria són independents o cooperatives.

D'aquesta manera, omplir un dipòsit mitjà de 50 litres entre l'estació de servei més barata de la província i la més cara pot comportar una diferència d'una mica més de 10 euros.

Actualment en el conjunt de l'Estat hi ha 446 gasolineres a la Península i les Balears que venen el dièsel a menys d'un euro.

D'acord amb les últimes dades publicades per la Comissió Europea, el gasoil costa una mitjana d'1,106 euros el litre a les estacions de servei de l'Estat, un 16 per cent menys que un any abans. Això suposa que l'ompliment d'un dipòsit mitjà de 50 litres costa ara 55,3 euros, és a dir, 10,9 euros menys que fa un any -quan suposava 66,2 euros.

Mentrestant, la gasolina de 95 octans costa una mitjana d'1,271 euros el litre, gairebé un 10 per cent menys que fa un any. Aquest abaratiment dels carburants, que coincideix amb les vacances estiuenques, està relacionat amb la caiguda del preu del cru, que està tornant ara als nivells mínims anotats a començaments d'any.

A més a més, el barril de cru de Brent es ven per sota dels 50 dòlars, la meitat que fa un any.

Els carburants s'han anat abaratint des d'aleshores, encara que en menor mesura, cosa que les grans petroleres atribueixen al fet que la matèria primera cal refinar-la i transportar-la -es ven en mercats diferents dels del cru- i que els costos fixos suposen més del 60% del preu final, principalment per la càrrega fiscal.

Comparteix

Altres notícies del dia

Enquesta