Actualitat

Més demanda de rehabilitació

SEGREcom
30-08-2014
  • Més demanda de rehabilitació

El servei de rehabilitació funcional d'Aspid ha incrementat els usuaris un 20% aquest 2014 respecte al mateix període de l'any passat. Sota el nom NeuroLleida, es tracta d'un servei pensat per a persones amb discapacitat física derivada de patologies neurològiques, com el dany cerebral adquirit o malalties neurodegeneratives que se sotmeten a tractaments de fisioteràpia, logopèdia o teràpia ocupacional, entre d'altres.

El 85% de les persones ateses en aquesta unitat han tingut dany cerebral (ictus, traumatismes craneoencefàlics o tumors cerebrals) i tenen entre 30 i 69 anys. L'any passat Aspid va atendre en aquest servei 62 persones, un 33% més que el 2012. Montse Bertran, directora de Serveis i Projectes d'Aspid, va atribuir aquest increment d'usuaris a les retallades en la sanitat pública, especialment en els tractaments de llarga durada.

Aquest és el cas de Glòria Capell, una veïna d'Artesa de Segre de 67 anys que, a més d'estar diagnosticada de Parkinson des de l'any 2000, va tenir un ictus el desembre del 2013 que li va afectar la mobilitat i la parla. A Aspid rep un tractament integral tres dies a la setmana que inclou àmbits com la neuropsicologia, fisioteràpia, logopèdia i teràpia ocupacional per tal de guanyar autonomia en el dia a dia. "A la seguretat social ens van donar l'alta al cap de dos mesos i la Glòria necessitava seguir amb la rehabilitació", va afirmar el seu marit, Julià Puigpinós.

Olga Gelonch, neuropsicòloga i coordinadora assistencial de NeuroLleida, va explicar que Aspid ofereix tractaments individualitzats en funció de les necessitats de cada pacient. Aquesta entitat lleidatana contempla descomptes a les famílies que demostrin dificultats per pagar aquests serveis.

perfil

El 85 per cent dels 63 atesos el 2013 havia tingut ictus, tumors cerebrals o traumatismes

Comparteix

Altres notícies del dia