Actualitat

Més vacants que alumnes en cicles de FP amb plena inserció laboral

SEGREcom
14-04-2016
  • Més vacants que alumnes en cicles de FP amb plena inserció laboral

Acabar els estudis i trobar feina és el somni de molts joves. Però, paradoxes de la vida, es dóna la circumstància que cicles de formació professional que ara garanteixen una plena inserció laboral a Lleida tenen fins i tot més vacants que alumnes. Aquest és el cas dels cicles superiors de programació de la producció en fabricació mecànica, sistemes de telecomunicacions informàtics i manteniment electrònic, el primer impartit a l’institut Guindàvols i els dos últims, a la Caparrella. A més, els dos primers són duals, és a dir, que ofereixen una formació pràctica remunerada en empreses.

Alfons Albà, cap d’estudis de cicles formatius del Guindàvols, va indicar que aquest any només compten amb 11 alumnes de primer i 5 de segon de fabricació mecànica i, en canvi, la demanda de titulats és molt alta. "El 100% dels que acaben tenen feina i constantment rebem trucades d’empreses demanant titulats, però no n’hi ha", va destacar.

Sobre la formació dual, va assenyalar que en el segon i últim curs els alumnes treballen gairebé mil hores en empreses i que perceben entre una mica més de 300 i 500 euros al mes, en funció del nombre d’hores, ja que de vegades part d’aquestes també es fan durant l’estiu, a l’acabar primer.

El director de la Caparrella, Emili Grau, va explicar que aquest curs van implantar l’FP dual en sistemes de telecomunicacions com a ganxo per atreure alumnes, però, tot i així, només en tenen 16 i han quedat 14 vacants, malgrat que la demanda empresarial també garanteix la plena ocupació. I, en manteniment electrònic, en aquest cas sense formació dual, la situació és pitjor, amb només 6 matriculats. Grau apunta com a causa la falta de vocacions en l’àmbit científic i tecnològic. "Des que són petits, molts nens veuen les ciències com una cosa difícil i les deixen de banda", va assenyalar.

Així mateix, Albà i Grau afegeixen el factor de les modes. "Ara tiren molt els esports o ser funcionari, i a molts joves no els atreu gens tocar maquinària", apunta el primer. "Als anys 90 l’electrònica era l’estrella de l’FP, i ara no hi ha demanda, quan és transversal en totes les tecnologies", diu el segon.

La fira F&T, que s’inicia avui, inclou 25 àmbits professionals

La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, inaugura aquest matí la fira Formació i Treball F&T, que se celebra fins dissabte al pavelló 4 de Fira de Lleida. 

En aquest certamen seran presents fins a vint-i-una empreses i entitats, així com un total de vint-i-cinc famílies de formació professional, com ara activitats físiques i esportives, administració i gestió, agrària, arts gràfiques, arts plàstiques i disseny, comerç i màrqueting, edificació i obra civil, electricitat i electrònica, energia i aigua, ensenyament d’esports, fabricació mecànica, fusteria i moble, hostaleria i turisme, imatge i so, imatge personal, indústries alimentàries, informàtica i comunicació, instal·lació i manteniment, química, sanitat, seguretat i medi ambient, serveis socioculturals i a la comunitat, transport i manteniment de vehicles, indústries extractives i disseny, patronatge i confecció

Comparteix

Altres notícies del dia