Actualitat

Millora de l'economia però amb problemes, des de l'atur fins al deute

SEGREcom
14-06-2014
  • Millora de l'economia però amb problemes, des de l'atur fins al deute

La jornada d'ahir va ser protagonitzada, en gran manera i amb permís del president Mas, per economistes de prestigi que van deixar clars missatges tan diferents com la necessitat de fer més per evitar que un bon nombre dels aturats no es quedin permanent expulsats del mercat de treball o que la reforma fiscal necessitaria un canvi d'estructura dels impostos.

El professor de l'IESE i exsecretari d'Estat d'Economia, el lleidatà Alfred Pastor, va advertir que el creixement de l'economia serà insuficient perquè un bon nombre d'aturats tornin a treballar i va demanar fer "una mica més". Per exemple, va apostar per plans de rehabilitació d'edificis a favor de l'eficiència energètica, una cosa que podria reobrir les portes del mercat a molts aturats del sector de la construcció.

En el capítol de fiscalitat, l'economista en cap d'economies desenvolupades del BBVA Research, Rafael Doménech, va defensar el marge en l'àmbit de l'estructura fiscal, en la línia dels països nòrdics. És a dir, més pes dels impostos indirectes (no només de l'IVA, va apuntar) i reduir el pes dels impostos sobre la feina, com el cas de les cotitzacions socials. Considera que aquesta reforma recolzaria la creació d'ocupació i del futur de les empreses. "No s'ha d'inventar res, sinó copiar el que funciona", va dir.

En matèria fiscal, Pastor va posar l'èmfasi sobre el frau, la necessitat d'eliminar-lo i amb el fet que no tingui el que va qualificar com a sanció fiscal. Dit d'una altra manera, que no estigui mal vist això de "la factura, amb IVA o sense IVA?"

El subdirector gerent del Mecanisme Europeu d'Estabilitat, David Vegara, va destacar les últimes mesures del Banc Central Europeu, que ha situat el preu dels diners en l'històric 0,15% per recolzar la recuperació, però també va deixar obert el risc que pot suposar el fet que surti de la crisi amb menys entitats però més grans i la seua possible influència futura en la competència.

A la tertúlia cafè protagonitzada pel catedràtic d'Economia de la Universitat de Columbia Xavier Sala i Martín va quedar clara la importància de la innovació, que va diferenciar de la investigació. Es pot innovar en negocis tan antics com el tèxtil i ser un èxit, cas d'Inditex, va dir. Va remarcar que grans innovacions sorgeixen des dels treballadors de les companyies, en un 72% dels casos. Es va queixar de les traves a l'hora de crear empreses a Espanya i va plantejar, per exemple, si Facebook podria haver nascut a l'Estat espanyol i amb les dificultats de projectes tan innovadors de trobar finançament. També va donar la seua visió sobre un possible Estat català i va remarcar que no només existeixen riscos davant d'una hipotètica independència, sinó també en el cas de continuar a Espanya, un Estat sobre el qual va destacar la corrupció, entre altres problemes.

El professor de la Universitat de Barcelona José María Gay de Liébana va llançar dos missatges. D'una banda, que a la guardiola de les pensions només queden 53.000 milions d'euros i en 5 anys, va dir, no hi haurà diners per cobrir el desfasament d'aquestes prestacions. D'una altra, que Espanya "està en suspensió de pagaments i cal reestructurar el deute". Per aquest motiu, aposta perquè una part passi a ser deute perpetu, que es titulitzi i que només es paguin interessos. Per generar ocupació, defensa abaixar impostos, des de l'IRPF fins a l'IVA.

sala i martín

Aquest economista remarca que quedar-se a Espanya té riscos, no només la independència

dos alertes

Gay de Liébana: Espanya està en suspensió de pagaments i la guardiola de les pensions s'esgota

Comparteix

Altres notícies del dia