Actualitat

Només 230 empreses de la província ingressen almenys deu milions

SEGREcom
15-10-2014
  • Només 230 empreses de la província ingressen almenys deu milions

Empreses petites, tradicionals i del sector serveis és el perfil de les firmes que formen el teixit empresarial de Lleida, fet que implica que només el 2% de les societats (229) tinguin un volum de negoci de 10 milions o més a l'any i el 83% del total tingui una facturació inferior al milió d'euros.

Així es desprèn de l'estudi L'estructura empresarial de la província de Lleida i el seus municipis, presentat ahir pel director de la Càtedra Repsol de Competitivitat i Desenvolupament Regional de la UdL, Joan Ganau, juntament amb els investigadors Laura Capel i Iban Tarrés.

L'informe assenyala que el 2013 la província tenia 14.848 empreses, el 7% del total català, i que ocupen 78.000 treballadors, el 5% del total de Catalunya. El total d'ingressos supera els 17.000 milions d'euros i la meitat van ser generats pels serveis, mentre que la indústria va generar el 34% del total de facturació, gairebé 3 vegades més que el seu pes empresarial.

El perfil de l'empresa lleidatana és de mida petita amb uns ingressos mitjans d'1,2 milions anuals, i amb una mitjana de sis empleats. De fet, només 53 empreses són grans en termes d'ocupats, amb més de 100 empleats. D'altra banda, tot just 15 empreses tenen un volum de negoci superior als 95 milions d'euros.

L'informe explica que Lleida té una economia terciaritzada, mentre que el comerç i la construcció concentren el 50% de les empreses, el 40% dels treballadors i la meitat de la facturació total de la província.

La indústria agroalimentària, per la seua part, engloba el 10% de les empreses. Altres activitats que posa en relleu són el metall i l'automoció, amb un pes rellevant en el conjunt de la província.

Quant a la distribució territorial, la capital i els municipis amb més de 3.000 habitants concentren el 70% de les empreses i el 80% dels treballadors. També destaca algunes zones per la seua especialització, com el Pirineu en hostaleria i turisme.

Els experts van assenyalar que Lleida compta amb empreses massa petites, cosa que dificulta la competitivitat i el dinamisme econòmic. Per aquesta raó, aposten per la innovació en un teixit empresarial "tradicional", així com per "fidelitzar" al territori les empreses que fa anys que són a la província, en lloc d'atreure firmes estrangeres, així com potenciar les activitats d'alta intensitat tecnològica. Malgrat la crisi ressalten que el 12% dels ocupats (7.000) treballa en empreses creades a partir del 2006.

Comparteix

Altres notícies del dia