Actualitat

Nova batalla pel català arran del Correllengua

SEGREcom
30-07-2016
  • Nova batalla pel català arran del Correllengua

El debat sobre el català va tornar a enfrontar els partits arran d’una moció de suport al Correllengua, un acte reivindicatiu de la cultura i la llengua catalanes. La moció va prosperar amb el suport de CiU, ERC, Crida i Comú –que la van presentar junts–, i el PSC es va abstenir argumentant que no tenia raó de ser perquè sempre han donat suport a l’esdeveniment. C’s i PP van votar-hi en contra. Les forces sobiranistes van xocar amb l’edil de C’s Daniel Rubio, que les va acusar de voler construir una "nació excloent". "El que volem és viure en català en les mateixes condicions que un castellanoparlant pot fer-ho en castellà", va replicar Núria Marín (ERC).

El ple de la Paeria va aprovar ahir la modificació de l’ordenança d’establiments de pública concurrència que passarà a regular les condicions necessàries per celebrar actuacions en directe en bars i restaurants musicals, discoteques i sales de ball sense la necessitat de disposar d’autoritzacions extraordinàries. L’objectiu és facilitar l’organització de més esdeveniments d’aquest tipus. Podran fer-se tant en locals tancats, sempre que compleixin les condicions de seguretat i insonorització, com en terrasses a l’aire lliure. La principal limitació serà que els locals podran organitzar un màxim de dos actuacions al mes. En el cas dels escenaris dins del local, l’actuació no podrà acabar més tard de la una de la matinada, mentre que si se celebren a l’exterior aquest horari es restringeix encara més, i l’hora límit de les actuacions és les onze de la nit només els dissabtes, diumenges, festius i vigílies. També es limiten els nivells d’emissió sonora i, en el cas de les actuacions a l’exterior, els altaveus no poden encarar-se a zones d’habitatges si no estan a més de 16 metres de distància. Esquerra va criticar el màxim de dos actuacions mensuals, mentre que el Comú va considerar "excessives" les exigències per regular aquestes actuacions.

L’altra gran novetat d’aquesta ordenança és que elimina les restriccions existents a l’obertura de locals de lleure i restauració al Centre Històric. El tinent d’alcalde d’Urbanisme, Fèlix Larrosa, va assenyalar que l’objectiu és contribuir a la dinamització del barri, que té molts locals buits, i va plantejar la creació al setembre d’una comissió de treball amb tots els grups per recollir les seues aportacions. L’ordenança es va aprovar inicialment amb vots de PSC i C’s i l’abstenció de la resta dels grups, a l’espera de les al·legacions. També van demanar vigilar que els nous usos no molestin els veïns.

El ple també va donar el vistiplau a la regulació dels clubs de cànnabis, adaptada a les prescripcions de la Generalitat, amb el vot contrari de la Crida, que creu que s’"estigmatitza" els seus usuaris. Igualment, es va acordar donar via lliure a la nova ordenança per agilitzar les llicències urbanístiques. Els grups van destacar que permetrà reduir esperes. CiU es va abstenir, igual que el Comú, argumentant que hi ha dubtes legals sobre la regulació com han expressat col·lectius com el Col·legi d’Arquitectes.

Finalment, es va aprovar inicialment l’ordenança de venda no sedentària, que regula el comerç ambulant.

El ple va aprovar una moció de la Crida que insta la Paeria a millorar l’alimentació de les persones en risc d’exclusió social, facilitant-los productes frescos i no derivant-los a restaurants de menjar ràpid. El PSC es va abstenir i va afirmar que ja està aplicant aquestes mesures. També es va aprovar una altra moció d’ERC per instar el Congrés i el Govern a rebaixar l’IVA de productes com compreses, bolquers i preservatius, atès que són de primera necessitat. En canvi, es va rebutjar una moció del PP per augmentar la presència policial a la Mariola per la inseguretat i l’incivisme. Les forces d’esquerra van reclamar mesures socials i no policials.

El ple de la Paeria va aprovar ahir una moció presentada per les seccions sindicals de l’ajuntament que reclama la recuperació de la jornada de 35 hores setmanals per als treballadors del consistori, que des del 2012 van passar a treballar 37,5 hores en compliment de la normativa de l’Estat.

Malgrat que la proposta va obtenir una àmplia majoria (només es van abstenir C’s i PP) i el suport del govern socialista, la tinent d’alcalde Montse Mínguez va advertir que és de difícil aplicació.

"Estem totalment d’acord amb la recuperació dels drets dels treballadors. Hem negociat i restablert el que s’ha pogut: la paga extra, mesures de conciliació, la jornada d’estiu, les promocions internes... Estem disposats a restablir la jornada laboral sempre que hi trobem l’encaix legal. A Madrid ho han aprovat però no ho estan aplicant, perquè no troben la fórmula", va apuntar.

La moció acorda, en aquest sentit, que l’ajuntament "adoptarà totes i cada una de les mesures necessàries per reposar la jornada laboral en tots els serveis".

Comparteix

Altres notícies del dia