Actualitat

Pelegrí reclama a l'Estat que permeti utilitzar purins com a font d'energia per a granges

SEGREcom
28-05-2015
  • Pelegrí reclama a l'Estat que permeti utilitzar purins com a font d'energia per a granges

La Generalitat reclama a l'Estat que permeti a les explotacions agràries utilitzar els purins com a font d'energia per al seu propi autoconsum, tal com es fa ja en països com Alemanya i Dinamarca. La tecnologia per fer-ho existeix des de fa anys, però la seua aplicació a Catalunya i al conjunt d'Espanya es veu dificultada per la normativa estatal sobre renovables. En especial, per l'amenaça de l'anomenat "impost del sol", el projecte d'Indústria per gravar amb una taxa els panells solars i altres fonts d'energia per a autoconsum.

El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, va explicar ahir a Lleida que "estem començant a tenir relacions formals amb Dinamarca per col·laborar en solucions que allà són viables per convertir les dejeccions ramaderes en un element valoritzable". Va dir que a Espanya la normativa preveu que quan es produeix energia, per exemple amb plantes de biogàs, cal evacuar-la a la xarxa elèctrica i després comprar-la, la qual cosa el Govern vol evitar. Pelegrí va insistir que els purins "no són un residu sinó un subproducte" i va apuntar, com a exemple, que a Dinamarca es converteixen les dejeccions en productes energètics, mentre que a Espanya s'incideix més en els purins com a adob: "Si volem créixer, es podria utilitzar com a energia produint biogàs o electricitat." Va dir que l'energia produïda per una o diverses granges podria servir també per abaratir els costos de regar finques pròximes.

El conseller va presentar ahir les actuacions dutes a terme en el projecte Life+ Futur Agrari després de dos anys de desenvolupament. L'objectiu d'aquest projecte, segons va dir el conseller, "és que tothom disposi de les millors pràctiques disponibles tant per a la granja com per a l'aplicació al camp". El projecte, que conclourà el 2017, es du a terme després que l'Estat anul·lés les primes a les plantes de purins, la qual cosa va forçar el seu tancament i va generar un greu problema als ramaders. Les conclusions són també vies de solució al problema, segons la conselleria: des de la necessitat de reduir la càrrega contaminant amb tractaments a les granges (canvi de la dieta per reduir el nitrogen en les dejeccions i la separació de la part sòlida i líquida) fins a l'ús de diferents tractaments i l'ús com a adob.

Comparteix

Altres notícies del dia