Actualitat

Ponts ressuscita la comarca del Segre Mitjà amb 13 municipis de la Noguera i de l'Alt Urgell

e. farnell
20-08-2015
  • Ponts ressuscita la comarca del Segre Mitjà amb 13 municipis de la Noguera i de l'Alt Urgell

L'ajuntament de Ponts ha ressuscitat l'antiga reivindicació de ser la capital del Segre Mitjà amb la creació d'una nova comarca i amb la incorporació de tretze municipis, deu de la Noguera i tres de l'Alt Urgell. Una comarca que restaria superfície a la Noguera i assoliria l'àrea d'horta que voreja el riu Segre des de Foradada fins a Bassella. La iniciativa recuperada per l'actual equip de govern a l'ajuntament de Ponts, que ja va preveure en el seu programa electoral, arrenca d'una reivindicació històrica del municipi que ja va quedar plasmada a l'informe Roca de l'any 2001 i que va argumentar la viabilitat i conveniència d'oficialitzar el Segre Mitjà -i cinc territoris més- com a nova comarca de Catalunya. L'alcalde de Ponts, Francisco García, va explicar que per iniciar un "expedient d'aquestes característiques", primer cal "parlar a fons" amb els municipis implicats, que a la Noguera serien Vilanova de Meià, Alòs de Balaguer, Artesa de Segre, Foradada, Ponts, Oliola, Cabanabona, Vilanova de l'Aguda, Tiurana i Baronia de Rialb. De l'Alt Urgell, els municipis serien Peramola, Oliana i Bassella. Uns tràmits que s'iniciaran a partir d'aquest mes de setembre, segons va confirmar García. "És necessari aconseguir el màxim consens i estudiar tots els pros i els contres que comportaria la creació de la nova comarca." Així mateix, el primer edil va destacar que per la seua casuística i la situació orogràfica, "la nostra unió com a comarca ens aportarà molts beneficis, entre els quals ha de prevaler el desenvolupament econòmic de tots els municipis." Una distribució territorial l'eix vertebrador de la qual serà l'aigua, l'embassament de Rialb i el turisme d'interior, que ha de complementar les economies locals, històricament agrícoles i de serveis, segons va explicar García. "Aquesta proposta no ha de causar el malestar de ningú, al contrari, ha d'unir i ser més eficients en tots els àmbits. Ara formem part de la Noguera, que és la comarca més extensa de Catalunya, i poc tenim a veure a la Noguera Alta amb els municipis limítrofs amb el Segrià."

No obstant, García va demanar que la capitalitat de la futura comarca del Segre Mitjà, que pot disputar-se amb la localitat d'Artesa de Segre, no sigui un problema per dur a terme la creació de la comarca, i no va descartar que pugui ser compartida per Ponts i Artesa de Segre, que durant anys també ha reclamat la capitalitat al·legant demografia i pes econòmic.

El que no han discutit aquestes poblacions ha estat la idoneïtat que s'institucionalitzi el Segre Mitjà, una cosa a la qual també han donat suport altres poblacions de la Noguera. "Ara estem en un moment de canvis i l'únic que volem és agrupar-nos per ser més eficaços", va concloure García.

Capital

Ponts està disposat a compartir la capitalitat amb Artesa de Segre si prosperés la iniciativa

Comparteix

Altres notícies del dia

Enquesta