Actualitat

Primera protesta a Lleida arran del veto rus i la UE permet ara el compostatge amb fruita

SEGREcom
23-08-2014
  • Primera protesta a Lleida arran del veto rus i la UE permet ara el compostatge amb fruita

Mig centenar d'agricultors van participar ahir en la primera protesta a Lleida contra el veto rus al sector fructícola, que es va iniciar el 8 d'agost passat, mentre Brussel·les va moure una mica la seua postura en aquest sentit, a l'obrir la porta a acceptar la retirada de producte per a compostatge.

Convocats pel sindicat JARC-COAG, els pagesos es van congregar davant de la subdelegació del Govern central a Lleida per rebutjar les mesures "ineficaces" que, segons la seua opinió, planteja Brussel·les per tal de resoldre la crisi que viu el sector europeu. Per fer-ho, van tirar pel terra desenes de quilos de paraguaians i nectarines i els van calar foc juntament amb el reglament comunitari i una bandera de la Unió al crit d'"a les escombraries".

Els responsables del sindicat agrari van entregar un manifest amb les seues propostes i les seues crítiques a Brussel·les a la subdelegació del Govern -sense la subdelegada, Inma Manso, que està de vacances- perquè el fes arribar al ministeri d'Agricultura. Segons va explicar el responsable de la fruita dolça de JARC, David Borda, "les mesures de Brussel·les no ens representen perquè necessitem mecanismes de xoc". Així, va afirmar que els 155 milions en ajuts que ha anunciat Brussel·les són suficients, però "no compten amb els mecanismes necessaris per poder aplicar-los correctament". Borda va denunciar que els diners de la retirada no arriben al productor, sinó que "els cobra tothom, transportistes, centrals de fruita, envasadores", però, va dir, "el pagès pràcticament es queda sense res". Per aquest motiu, el sindicat va insistir a reclamar la no recollida, amb els mateixos preus de retirada que els de beneficència, i la imposició d'aranzels a països emergents, com Turquia i el Marroc, per "protegir el productor europeu". Entre fruita de pinyol i pera, Lleida ha deixat de vendre 200 milions de quilos a Rússia, segons JARC, que s'eleva als 700 milions de quilos a nivell de la UE.

Per la seua part, la CE va confirmar ahir els 28 que el paquet d'ajuts de 32,7 milions d'euros per donar suport al sector de la nectarina i el préssec es destinarà "principalment" per finançar la retirada de la producció per a la seua distribució gratuïta, però també cobriran la retirada per a ús no alimentari o compostatge. El text legal de les mesures de suport, que es va publicar ahir al Diari Oficial de la UE, "serà esmenat en els pròxims dies amb aquest efecte", va confirmar el portaveu d'Agricultura de l'Executiu comunitari, Roger Waite, després de la reunió de la comissió de gestió de crisi. Tanmateix, l'Executiu comunitari cobreix el 100% del valor de la producció retirada per a beneficència i el 50% per a altres usos, segons fonts de Brussel·les. Abans de la reunió, la FCAC havia demanat que es contemplés l'ús de fruita per a compostatge davant la possibilitat "poc viable i realista" que les institucions caritatives puguin absorbir tot el producte. Afrucat també va valorar positivament que s'inclogui altres tipus de retirada.

reglament

El text legal de les mesures de suport es va publicar ahir al Diari Oficial de la Unió Europea

Comparteix

Altres notícies del dia