Actualitat

Proposen superar la crisi dels purins amb el processament per produir fertilitzants

SEGREcom
26-07-2014
  • Proposen superar la crisi dels purins amb el processament per produir fertilitzants

La retirada de les primes a les plantes de cogeneració que fins fa poc s'encarregaven d'eliminar les dejeccions ramaderes de les granges de porcí ha sumit el sector en un dilema, ja que els productors han de trobar una alternativa sostenible per a aquests residus una vegada aquestes plantes han hagut de tancar les portesa a causa de les retallades imposades pel Govern central.

El problema, encara que sobrevingut, es podria superar si el sector fa un "canvi de perspectiva", segons va explicar ahir Xavier Flotats, catedràtic d'Enginyeria Ambiental de la Universitat Politècnica de Catalunya, que va participar en la III Jornada del Porcí organitzada per JARC a Lleida.

Segons va explicar, tot depèn que els productors assumeixin que el problema dels purins és "col·lectiu" i uneixin esforços per desenvolupar estratègies que permetin "reduir els costos". "En els últims anys el sector ha viscut anestesiat perquè hi havia algú -l'Estat- que pagava" la transformació dels purins en energia, va opinar Flotats.

Segons va dir, a més, el sector ha d'assumir que la gestió dels purins ja no serà rendible en el futur i buscar quants recursos poden estalviar amb una correcta planificació. Això passa, segons va explicar, per "agrupar" esforços i utilitzar bé les eines que els ramaders tenen a l'abast.

En aquest sentit, va convidar a imitar països com Dinamarca o Holanda, on les granges "processen" els purins per "recuperar-ne els nutrients" (nitrogen, fòsfor) per elaborar fertilitzants agrícoles que després es venen als agricultors a preus competitius.

Comparteix

Altres notícies del dia

Enquesta