Actualitat

Puigverd de Lleida demana protegir un dipòsit dissenyat per Francesc Macià

SEGREcom
24-01-2015
  • Puigverd de Lleida demana protegir un dipòsit dissenyat per Francesc Macià

Sembla un simple dipòsit d'aigua i, de fet, aquesta va ser la seua funció durant més d'un segle abans de caure en desús. Tanmateix, es tracta d'una construcció singular que l'ajuntament de Puigverd de Lleida vol protegir i preservar per dos motius. El primer és que és obra de Francesc Macià. No va ordenar construir-lo com a president de la Generalitat, ni ho va reivindicar davant de les Corts com a diputat. El va dissenyar com a enginyer el 1893, pocs anys abans que el llavors militar pengés l'uniforme i iniciés la seua carrera política. El segon motiu és que, després de la simplicitat de la seua forma circular, el dipòsit amaga una important innovació per a la seua època.

L'antic dipòsit està considerat la primera estructura de formigó armat a Espanya, segons publicacions del Centre d'Estudis Històrics d'Obres Públiques. Com a enginyer, Macià va ser pioner d'una tècnica que ha arribat a ser habitual avui dia. Després de més d'un segle, el dipòsit segueix en perfecte estat, encara que la construcció d'un de nou acabés deixant-lo sense ús.

El ple de Puigverd va acordar aquesta setmana sol·licitar al consell del Segrià la declaració de Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) per a l'antic dipòsit, ubicat en terrenys municipals. La regidoria de Cultura ha elaborat l'expedient, que argumenta l'interès a protegir el que qualifica de "monument representatiu de la seua època per l'avenç tècnic i social que va suposar per a Puigverd de Lleida i també perquè és part del llegat de Francesc Macià". Una faceta poc coneguda de l'herència de Macià al marge de la política.

Comparteix

Altres notícies del dia

Enquesta