Actualitat

UP revalida la seua àmplia majoria en les eleccions agràries davant de JARC

redacci
29-02-2016
  • UP revalida la seua àmplia majoria en les eleccions agràries davant de JARC

Unió de Pagesos va tornar a imposar-se ahir en les eleccions agràries, les primeres després de la desaparició de les cambres agràries i amb circumscripció única a Catalunya, i va sumar 2,43 punts més de vots en relació amb les últimes eleccions (2011), al passar del 54,34 al 56,77%. Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) va revalidar el segon lloc amb el 27,6%, va sumar més de 4 punts i va retallar lleument distàncies amb UP. Asaja, que el 2011 va obtenir un 15,22%, va baixar fins al 12,73%, de forma que no va aconseguir el mínim de representació exigit per primera vegada, del 15% dels vots a Catalunya. El seu responsable a Lleida, Pere Roqué, va dir que “continuarem traslladant les reivindicacions” del sector “allà on ens cridin a negociar”. També hi va haver un 2,89% de vots en blanc.

Jaume Pedrós (UP) i Joan Carles Massot (JARC) van valorar positivament els resultats després que hagin quedat com a únics sindicats amb representativitat per negociar amb la Generalitat. De fet, el buit que deixa Asaja es repartirà entre els dos, de manera que UP tindrà un pes equivalent al 67% i JARC, la resta. Quant als resultats a Lleida, UP va registrar un lleu descens (per sota de la meitat dels vots al Pirineu i el pla) i JARC, segons Massot, va aconseguir la victòria al Segrià, les Garrigues, el Pallars Sobirà i la Cerdanya. Els grans reptes del sector són, segons coincideixen els representants, l’abandó del camp i l’envelliment, la crisi de preus, els plans de millora i la seua dotació pendent del 2015 i els ajuts al sector en alta muntanya. En clau nacional, el coordinador d’UP, Joan Caball, va reclamar a Agricultura que “repensi el sector i millori la renda”. Per la seua part, el coordinador d’Asaja, Albert Castelló, va acusar Agricultura de propiciar la seua expulsió a l’elevar el llindar per obtenir representació i de fer campanya a favor de dos organitzacions. “No sé si és una secta”, va assegurar, mentre que la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, ho va negar. Serret va assenyalar que “estem decidits a basar la nostra acció de govern en el diàleg permanent i la concertació amb els diferents agents del sector”.

Vots

El líder d’Unió de Pagesos a Lleida, Jaume Pedrós, va remarcar que la d’ahir és la sisena victòria (de fet, han guanyat en totes les convocatòries) del sindicat en les eleccions agràries, la qual cosa desmenteix, va dir, que hagin perdut agricultors de base. Va remarcar entre les prioritats del sindicat “que l’agricultor pugui viure dignament fent de pagès” i que hi hagi garanties de cara al relleu generacional, de manera que pugui “possibilitar-se que el territori es mantingui habitat i s’eviti l’abandó”. “No podem perdre població”, va remarcar. Pel que fa a la falta de representativitat d’Asaja després de caure del 15 al 12 per cent dels vots, Pedrós va dir que “nosaltres defensem Catalunya a tot arreu. Altres valoren més el que succeeix en altres regions”.

Comparteix

Altres notícies del dia