Actualitat

Tàrrega estrena un documental per visibilitzar el paper de 5 dones rellevants de la localitat

REDACCIÓ
05-05-2017
  • Tàrrega estrena un documental per visibilitzar el paper de 5 dones rellevants de la localitat
    Peu de foto: 
    Un moment de la gravació del documental. / AJUNTAMENT DE TÀRREGA

L’Ajuntament de Tàrrega ha impulsat la producció d’un film documental sobre la vida de cinc dones del municipi que han destacat per la seva trajectòria professional i vital durant el segle XX. Es tracta d’una iniciativa de la Regidoria de Polítiques d’Igualtat que pretén donar visibilitat a dones targarines rellevants a l’hora que es reivindica la seva tasca, traient-les de l’anonimat. Titulat “On són les dones targarines?”, l’audiovisual s’estrenarà aquest dissabte 6 de maig, a les 6 de la tarda, a Cinemes Majèstic de Tàrrega, amb entrada de franc. Aquest treball d’investigació vol omplir el buit de documentació històrica existent pel que fa a biografies de dones vinculades al municipi, siguin targarines d'origen o d'adopció.

El documental, basat en entrevistes, és obra de l’historiador Jordi Creus, la tècnica Mireia Fontanet i el periodista Dani Hernández. Les biografies s’han reconstruït a partir del testimoni directe de les protagonistes (Josefina Vidal i Pilarín Minguell) o a través de converses amb familiars descendents de les altres tres dones ja desaparegudes. El projecte es va iniciar l'any 2015 amb un treball de recerca de biografies de dones targarines rellevants en el camp de la política, l’educació, l’art o la cultura durant el segle XX.

En aquest primer lliurament les cinc dones protagonistes són:

  • Maria Bernades Guardiola, llevadora (Tàrrega, 1900 - Viladecans, 2000)
  • Alba Güell Roca, mestra i activista cultural en favor de l'ensenyament en català (Tàrrega, 1900 - San José - Costa  Rica, 1997)
  • Olga L. Pijoan, artista plàstica conceptual (Tàrrega, 1952 - San Rafael del Sud - Nicaragua, 1997)
  • Josefina Vidal Morera, poetessa i política  (Tàrrega, 1932)
  • Pilarín Minguell Pont, actriu, locutora radiofònica i periodista (Tàrrega, 1926)

És previst que Josefina Vidal i Pilarín Minguell assisteixin a la projecció, a més de familiars de les altres 3 dones protagonistes, ja difuntes.

Comparteix

Altres notícies del dia

Enquesta