Actualitat

Trasllats i jubilacions de Bombers accentuen la falta d’efectius a Lleida

e. farnell
25-01-2016
  • Trasllats i jubilacions de Bombers accentuen la falta d’efectius a Lleida

El trasllat i les jubilacions de bombers han accentuat en els últims tres anys la pèrdua d’efectius professionals als vuit parcs de bombers professionals de Lleida. Es calcula que durant aquest període s’ha reduït un 20% la plantilla als parcs de Ponent, passant dels 242 bombers l’any 2013, segons la xifra més actualitzada de la direcció general de Prevenció i Extinció d’Incendis, al voltant dels 180 a finals del 2015. Aquesta reducció no és nova i els sindicats amb representació al cos de bombers han denunciat en reiterades ocasions la falta d’efectius així com la ràtio (per tanda) en relació amb els habitants de les comarques de Lleida on s’ubiquen els parcs. De fet, ho han denunciat com un mal endèmic. Segons Jordi Colell, delegat de personal de Bombers del sindicat UGT Lleida, a tots els parcs falten efectius, perquè no es cobreixen les jubilacions i pels trasllats. En aquest sentit, des d’Interior s’apunta que l’objectiu dels trasllats respon a les necessitats organitzatives i de reequilibri dels efectius per tal de reforçar les dotacions i, al mateix temps, intentar aconseguir les preferències de destinació dels bombers (atansar-se al seu domicili).

A més, també consideren que amb el trasllat s’ha aconseguit minimitzar l’excés d’efectius per tal de reequilibrar altres parcs que comptaven amb carències. El 30% dels participants ha aconseguit la seua primera opció i el 56%, la destinació entre les 5 primeres opcions. Malgrat això, sí que confirmen que existeix falta de comandaments (sergents i caps).

La conselleria d’Interior va anunciar el 2015 la convocatòria de 153 places de bombers funcionaris a Catalunya amb l’objectiu de cobrir jubilacions, encara que aquesta nova promoció de bombers no ha entrat en servei malgrat que la previsió era de fer-ho a mitjans d’aquest any.

En relació amb els bombers voluntaris, la majoria de parcs estan sota mínims. Recentment ha finalitzat el disseny de les proves físiques i teòriques per a la pròxima convocatòria de voluntaris. Hi ha previstes 350 places a Catalunya, de les quals al voltant de 90 corresponen a la província de Lleida. El problema cal buscar-lo en el procés de selecció que pot comportar que els nous bombers voluntaris no estiguin operatius fins a mitjans de l’any 2018. Segons el president de l’Associació de Bombers Voluntaris (Asbovoca), Josep Maria Alcalà, aquest període és massa temps, la qual cosa impedirà garantir la resposta a les emergències que sorgeixin. A les comarques de Lleida hi ha 650 bombers voluntaris dels quals 450 estan actius. Asbovoca calcula que en falten uns 400 més. “Existeix un dèficit de bombers acumulat perquè amb prou feines hi ha hagut convocatòries (de funcionaris i voluntaris) en els últims anys.” Segons l’associació, aquest any serà complicat atendre totes les emergències i encara es preveu que sigui pitjor l’any 2017, ja que no s’ha produït cap incorporació al cos i es produiran noves jubilacions.

Lleida disposa de vuit parcs mixtos com els de Lleida i Balaguer. N’hi ha 29 (tres a la Val d’Aran) que estan ocupats exclusivament per bombers voluntaris, com ara el de Coll de Nargó, que fa unes setmanes va haver de tancar després de quedar-se sense personal que l’atengués.

Comparteix

Altres notícies del dia

Enquesta