Actualitat

Tres empreses de Lleida cobren més d'un milió en ajuts agraris a l'any

e.m. muruaga segre
21-08-2015
  • Tres empreses de Lleida cobren més d'un milió en ajuts agraris a l'any

Lleida no disposa de grans empreses de terratinents que cobrin quantitats astronòmiques de fons agraris de la Unió europea, que els sindicats sempre personalitzen en casos com els de la Casa d'Alba, que l'any passat va obtenir gairebé 3 milions d'euros, encara que la família de Jerez Domec els supera amb quatre milions.

En el cas de la província de Lleida, els màxims perceptors de fons agraris de la Unió Europea són tres empreses, que van superar el milió d'euros cada una, d'acord amb les dades del FEGA. En concret, la major beneficiària va ser Nufri, de Mollerussa, que va rebre 1,968 milions d'euros. El gruix va correspondre als ajuts per la seua activitat hortofructícola, superant el milió. Darrere d'aquesta SAT es col·loca la cooperativa de segon grau Actel, amb un import d'1,597 milions, seguida de la també associació de cooperatives Fruits de Ponent, d'Alcarràs, en aquest cas amb 1,197 milions d'euros.

Trepitjant-li els talons i fregant el milió es col·loca una altra cooperativa fructícola, la de Sant Domènec de la Portella, amb 985.124 euros.

En total, juntament amb aquestes quatre firmes ja esmentades, n'hi ha unes altres tres que superen el mig milió d'euros. Són Agroproducción Internacional SL (548.954 euros), Font-Badia SL de Torres de Segre (540.513 euros) i la cooperativa Sant Gaietà d'Aitona (502.348).

En total, les comarques lleidatanes compten amb 154 perceptors d'ajuts agraris comunitaris que superen els 100.000 euros. En aquest cas, ens trobem tant amb cooperatives com empreses agràries, o fins i tot institucions. És el cas, per exemple, del consell comarcal del Solsonès, que el 2014 va rebre 302.568 euros en concepte de, per exemple, "aplicació d'estratègies de desenvolupament local". També s'hi troba el Consorci de Desenvolupament de la Catalunya Central, que, en concepte d'execució de projectes de cooperatives, i funcionament del grup d'acció local, adquisició de capacitats i promoció del territori, va comptar amb 225.752 euros.

AgroSorigué SAU, secció agrària del grup conegut fonamentalment per la seua activitat constructora, va rebre 200.761 euros pel pagament únic, i ajuts agroambientals, segons l'informe del FEGA.

sense terratinents

La província no disposa de grans terratinents com la Casa d'Alba o la família Domec

Comparteix

Altres notícies del dia

Enquesta