Actualitat

Vila avisa els ramaders que la Generalitat no pot ajornar el cobrament del cànon de l'aigua

SEGREcom
14-12-2014
  • Vila avisa els ramaders que la Generalitat no pot ajornar el cobrament del cànon de l'aigua

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va manifestar ahir a Tàrrega que serà necessari arribar a un acord perquè els ramaders paguin el cànon de l'aigua "igual que el paguen els agricultors, l'activitat industrial i la domèstica. Costaria entendre que hi hagués un col·lectiu que no pagui". Vila va explicar que el seu departament ha negociat tota la legislatura per assolir aquest pacte i que el cànon continua discutint-se entre el seu departament, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i els ramaders.
La rèplica del conseller va arribar tot just l'endemà que el sector en ple assegurés que no pensa pagar el cànon encara que hi hagi sancions, sense descartar a més mobilitzacions i denúncies per l'aplicació d'una taxa que, segons l'opinió dels ramaders, no se'ls pot aplicar legalment perquè no reben cap servei de l'ACA.
En aquest sentit, el conseller va recordar que el 2013 es va aconseguir un principi d'acord per aplicar la taxa de forma gradual a partir del 2015 i que ara haurà d'implementar-se. Per això, va afirmar que "confia en l'honorabilitat de tots, i malgrat que es passa per un context [econòmic] difícil, no s'entendria que tothom pagués per tenir accés a un recurs i que els ramaders en quedessin exempts". Les organitzacions agràries van explicar divendres que no han pogut negociar ni amb l'ACA ni amb la conselleria sobre aquest assumpte i van tornar a demanar que es reprengui la negociació. Aquesta, en qualsevol cas, haurà d'anar per la via d'urgència, perquè el debat sobre els pressupostos de la Generalitat del 2015 és dimecres.

Cabal ecològic

D'altra banda, el president de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), Xavier de Pedro, va descartar que "a curt termini" s'ampliï una altra vegada el cabal ecològic del Segre al seu pas per Lleida, tal com exigeixen Govern i Paeria. Segons De Pedro, el cabal aprovat fa uns mesos (3,5-5 m/s) suposa un gran augment respecte a la situació anterior i en tot cas va dir que en un futur s'estudiaran possibles canvis, però tenint en compte "l'equilibri entre el cabal ecològic i els drets d'ús de l'aigua".

Comparteix

Altres notícies del dia

Enquesta