10 sèries LGTB per mirar aquest estiu

REDACCIÓ | Maria Lozano
Publicat: 
28-06-2021
Actualitzat: 12-07-2021 9:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • 10 sèries LGTB per mirar aquest estiu

Cada 28 de juny es celebra el dia de l’orgull LGTB. Aquest col·lectiu s’ha anat normalitzant molt en els últims anys, i una de les causes és la representació a llibres, pel·lícules i sèries. 

Des de LLEIDA.COM us proposem 10 sèries que traten el tema LGTB, tant com a trama principal com secundària:

  • Las chicas del cable. Aquesta sèrie espanyola gira en torn de unes noies que són telefonistes durant les dècades 20 i 30 del segle XX. Juntes lluitaran contra els prejudicis masclistes de la societat d’aquella època. Una de les protagonistes, Carlota, s’enamora de Sara Millan, la seva cap directa a la feina. La relació la porten en secret perquè no està ben vist en aquella època. Però a més, en el transcurs de la sèrie veiem com Sara en realitat no es sent dona, si no home; i es farà dir Óscar. 

 

 

  • Transparent. Aquesta és una de les sèries on la temàtica principal és la transexualitat. Maura Pfefferman és una professora de ciències polítiques de la Universitat jubilat. Decideix explicar a les seves filles que, tot i haver nascut com a home sempre s’ha sentit dona. La sèrie doncs, trata des d’un punt vista còmic la vida d’aquesta família i com els fills van acceptant -cadascú a la seva manera- la identitat sexual del seu pare. A més del pare, veiem més representació del col·lectiu, ja que una de les filles és bisexual.

 

 

  • Special. Aquesta sèrie és una comèdia d’Estats Units, amb capítols molt curts, d’uns 15 minuts. Parla d’en Ryan, un noi gai que té una paràlisi cerebral i com és la seva vida. Així doncs, parla de les dificultats que té ell per explorar la sexualitat amb altres persones. 

 

  • Élite. Aquesta és la sèrie d’adolescents que ha fet Netflix Espanya per excel·lència. Tot i que el tema central no és LGTB, podem veure com dos dels protagonistes són gais.
    Un d’ells a més, és musulmà; i en el seu cas haurà de lluitar perquè la seva família l’accepti. Élite a més, també tracta temes com la inclusió social, el VIH, les drogues i l’alcohol i la diferència de classes, temes que estan a la ordre del dia entre els joves.


 

  • Vis a vis. Vis a vis tracta de la complicada vida a la presó de la Macarena i altres dones. Com en altres sèries, la temàtica LGTB no és la principal; tot i que és molt important. I es que dos dels personatges principals són lesbianes: Saray i “la Rizos”; i Macarena és bisexual. La trama principal és la supervivència de la “Maca” i les seves companyes dins de la presó amb tot el que comporta; però l’amor lèsbic també és un tema important. 

 

  • Sex Education. Una de les millors opcions de temàtica adolescent a Netflix, Sex Education tracta sobre l’Otis, un noi verge que dóna consells sobre sexe i educació sexual als seus companys de l’institut, ja que la seva mare es sexòloga. Tot i ell ser verge, a l’escoltar sempre a la seva mare com parlava obertament del sexe i del que li passava a la gent, ell dóna molt bons consells als seus companys. La trama no és estrictament LGTB, però molts personatges ho són. Des de l’Eric, que és el millor amic de l’Otis i es gai, fins a la Ola, que es dóna compte que és bisexual. 

 

  • Física o Química (FoQ). Per als nascuts a la dècada dels 90, FoQ és la seva adolescència. I és que molts “milènials” s’han emocionat més d’un cop amb les històries de l’institut Zurbaran. Tot i que la sèrie s’ha quedat una mica antiga en relació a alguns valors que mostra, hem elegit posar aquesta sèrie per la història de Fer i David. Possiblement aquesta parella gai va ser una de les més mítiques dels anys 2010 a Espanya. I com oblidar el discurs que va fer Fer abans de morir: “porque tú conocerás a gente que te quiera tal y como eres, pero yo soy así; y he tenido que luchar para que nadie me pisoteara por ello”. 

 

  • Veneno. És una sèrie biogràfica sobre la vida de la Veneno, icona trans d’Espanya. Tracta la vida des de que era petita al seu poble natal, fins que va marxar i va fer el canvi. A més, tracta la seva etapa treballant com a prostituta i els maltractes que va patir de la seva parella; fins a la mort. Tot i que sempre ha semblat un suïcidi, hi ha evidències de que podria haver sigut assassinada per part de la seva parella. Veneno t’adentra de ple en el món LGTB, parlant d’un tema tan tabú com la transexualitat  sobretot en els anys 80.

  

 

  • Sense8. Imagina que, 8 persones de diferents parts del món es poden comunicar  entre elles d’una manera estranya, es poden veure els uns als altres i fins i tot sentir el que els altres senten.
    Sense8 trata el tema LGTB amb tots els personatges. De fet, la directora ha dit en més d’una ocasió que els 8 personatges principals són pansexuals. A més, una de les protagonistes és trans, la seva família no ho accepta i passa per situacions molt difícils. 

 

 

  • Merlí (i el seu spin off). La sèrie tracta  d’un professor de filosofia -Merlí- i dels seus alumnes. El seu fill és un noi gay que no ha sortit de l’armari. A més veurem al Pol, un noi bisexual tot i que no ho sap. Durant l’etapa del batxillerat els adolescents -amb la mà de Merlí- aniran explorant la seva identitat, l’amor, el sexe i fins i tot aprendran de temes tant importants com l'ús de les drogues i el seu risc per la vida. Cal remarcar que hi ha un capítol especial que tracta sobre la transexualitat, anomenat Judith Butler.
    L’spin off de Merlí tracta la vida del Pol durant el seu primer any a la Universitat, estudiant Filosofia. Un altre cop podrem veure al Pol explotant la seva bisexualitat, encara que ara amb més consciència.

 

Hi han més sèries que té temàtica LGTB, de fet cada cop es produeixen més. Des de LLEIDA.COM us animem a tots a veure aquestes sèries perquè la societat es posi a la pell d'aquelles persones que lluiten dia a dia pels seus drets. 

Comparteix

També t'interessarà