11 camps de treball i 300 places per als joves de la vegueria de Lleida aquest estiu
Avui, dilluns 3 d'abril la Generalitat de Catalunya ha presentat els camps de treball de joventut que tindran lloc a la vegueria de Lleida aquest estiu. La presentació ha tingut lloc a les 10:30 hores al Palau d'Anglesola, un dels municipis que acull aquest projecte, i ha comptat amb la intervenció de l'Alcalde del municipi, Francesc Balcells, la coordinadora territorial de Joventut a Lleida, Joana Terré, el coordinador de projectes de Quàlia, Toni Domingo, la responsable de l'Oficina Pla d'Urgell, Laura López, i per últim, la tècnica de la coordinació territorial de Joventut a Lleida, Marina Montserrat.
El total de camps de treball d'aquest 2023 a la Vegueria de Lleida són 11, que consten de 300 places. Concretament, es duran a terme a la Noguera (3), la Segarra (3), al Pla d'Urgell (2), a l'Urgell (2) i a les Garrigues (1). Entre aquests, entren a formar-hi part dos de nous, un a Vinaixa, que treballarà en la recuperació d'una antiga ruta de fonts, i un a Altet, d'acord amb la recuperació del territori.
La inversió en els camps de treball de la vegueria de Lleida és de 100.000 €, la qual suposa un augment del 35% respecte a l'any passat, per afavorir la millora dels camps, la contractació i el nombre de places, que s'obriran del 19 d'abril fins al 4 de maig, per als joves d'entre 14 i 19 anys.
Els camps de treball són activitats de voluntariat que consisteixen a executar projectes i serveis en una comunitat, així ho ha explicat Terré, que ha afirmat que des de la Direcció General de Joventut "és vetlla perquè l'educació en el lleure a Catalunya sigui de qualitat i els camps de treball una eina perquè els nostres joves creixin a escala personal i emocional, i es converteixin en ciutadans participatius i col·laboratius, en definitiva, constructors de la societat que volem". Per la seva banda, Domingo, ha afegit que "a més de la tasca física, que té un impacte visible al poble, els camps de treball també serveixen per tractar temes importants per als joves: la salut mental, el gènere, les xarxes socials, la igualtat i la sostenibilitat. Temes que es tracten durant els debats i tallers impartits pels camps".
Camp de treball de joventut al Palau d'Anglesola
Al Palau d'Anglesola, municipi on ha tingut lloc la presentació aquest matí, seran 24 els joves que podran gaudir del camp de treball durant la segona quinzena de juliol.
Concretament, l'actuació que s'hi durà a terme serà la millora de la via verda d'un tram de la Banqueta de la 3a séquia del canal, tal com ha explicat l'alcalde Francesc Balcells, una zona que antigament "estava plena d'herbassar, impracticable, i que avui dia és un passeig, on s'han plantat arbres i el camp de treball, enguany hi farà diferents actuacions com per exemple posar-hi bancs, senyalitzar-ho, posar els cartells d'espècies vegetals, els referents als quilòmetres que té... Els joves del camp de treball també podran interactuar amb les entitats de la vila, com són els Amics de Ca la Cileta, l'Agrupament Lo Merlet, el Casalet d'estiu, els Amics del Camí de Sant Jaume, la revista Avenç del Palau d'Anglesola i la Banqueta del Palau".
Camps de treball de joventut de la Generalitat de Catalunya
Els camps de treball són activitats de voluntariat que consisteixen a realitzar projectes i serveis en una comunitat que acull el grup de joves d'entre 14 i 19 anys. Cada participant es compromet, de manera individual o en grup, i de forma desinteressada, en participar en el treball proposat (ambiental, social, patrimonial, arqueològic, cultural...) a canvi de la pernoctació, la manutenció i de poder gaudir d'activitats de lleure educatiu.
A Catalunya, els camps de treball són organitzats per la Direcció General de Joventut i gestionats per entitats i associacions juvenils, tenen una durada de 15 dies, en període de vacances.
Els i les joves de Catalunya poden participar també en nombrosos camps de treball arreu del món, en diferents modalitats: n'hi ha que duren quinze dies, a l'estiu; i n'hi ha de fins a 6 mesos.