5 claus per a triar la teva estoreta de ioga

REDACCIÓ
Publicat: 
27-09-2022
Actualitzat: 11-10-2022 11:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
 • 5 claus per a triar la teva estoreta de ioga
  Peu de foto: 
  Imatge d'arxiu (Pixabay)

En una bona estoreta de ioga és primordial que els peus i les mans no rellisquin, però no és l'únic aspecte que has de considerar. Et comptem en què fixar-te per a triar bé la teva estoreta i com has de cuidar-la perquè duri molts anys.

1. Valora la grandària i pes

No totes les estoretes de ioga tenen les mateixes dimensions. Les mesures més freqüents són entre 173 cm i 189 cm de llarg i entre 61 i 68 cm d'ample. A l'hora de triar la teva, tingues en compte la teva altura i el que mesuren els teus braços estirats, perquè hi ha moltes postures de ioga en les quals hauràs d'estirar els braços en el sòl.

També és important el pes de l'estoreta. Les estoretes més lleugeres solen pesar una mica més de mig quilo i les més pesades, al voltant de 3 Kg. Aquestes últimes resulten més adequades per a practicar a casa, però si la portaràs d'un lloc per a un altre cada vegada que tinguis una sessió de ioga o si te l'emportaràs de viatge et convé una estoreta lleugera. Més lleugera no sempre significa que sigui millor: si l'estoreta és molt lleugera pot tenir problemes d'adherència al sòl.

2. És essencial que l'estoreta no rellisqui

El més important és que les mans i els peus romanguin bé ferms en les postures, fins i tot si estàs suant. Que la superfície de l'estoreta sigui una mica rugosa ajuda, però el material també influeix.

Algunes estoretes de ioga absorbeixen la humitat com una esponja, això evita que s'acumulin petites gotes i et facin relliscar, però pot provocar també una sensació d'humitat desagradable i obliga a esperar un temps al fet que l'estoreta de ioga s'assequi abans de poder guardar-la.

3. Un bon amortiment per a major comoditat

L'estoreta de ioga també ha de tenir un bon amortiment, que depèn del gruix i de la qualitat dels materials de fabricació. L'amortiment ajuda al fet que la teva pràctica sigui còmoda i evita el dolor en els genolls, espatlles, colzes, etc.

El gruix de l'estoreta de ioga també influeix en l'equilibri. Normalment, va des dels 3 mm fins una mica més de 8 mm: com més gruixuda sigui la teva estoreta, més còmoda serà, però si és massa gruixuda, dificultarà mantenir l'equilibri en algunes postures.

4. Prioritza la resistència

Perquè una estoreta sigui sostenible és necessari que tingui una vida llarga. I has de tenir en compte que la teva estoreta tindrà un frec continu que acabarà desgastant-la, que es pot estripar i perforar, per això és important que sigui resistent i duradora.

5. Compte amb els químics perillosos

En la pràctica del ioga físic s'entra en contacte amb l'estoreta durant una bona estona i durant aquest temps es toca i s'inhala, per això és valuós que no contingui o desprengui substàncies químiques nocives. En una anàlisi de químics feta per OCU:

 • No han detectat en cap cas ftalats, retardants de flama, bisfenol A.
 • El que sí s'ha detectat en algunes estoretes són HAP (Hidrocarburs Aromàtics Policíclics) que poden arribar a l'organisme en inhalar-los.
 • També han trobat nitrosamines i substàncies nitrosables. S'han buscat en les estoretes de cautxú natural. Les nitrosamines són substàncies cancerígenes i les substàncies nitrosables poden convertir-se en nitrosamines. Es formen en productes de làtex o de cautxú quan en la fabricació s'aconsegueixen temperatures molt altes. Són perilloses per ingestió, per això cal anar amb compte i no deixar les estoretes a l'abast dels nens.

Curiosament, les tres estoretes de ioga amb millors resultats tècnics entre les analitzades, van decebre en l'anàlisi química. No hi ha una limitació legal per a l'ús d'aquestes substàncies en les estoretes, que es poden fabricar sense elles. Com a bona pràctica t'aconsellem que abans d'estrenar l'estoreta l'oregis i la netegis seguint les instruccions del fabricant.

Com netejar la teva estoreta de ioga

Passar un drap humitejat amb aigua per l'estoreta després de cada ús, és suficient, segons la majoria dels fabricants, per a mantenir-la neta i en bon estat.

A més, és important tenir en compte alguns consells per a netejar la teva estoreta:

 • Llegeix els consells del fabricant. La neteja depèn del tipus de material, algunes de PVC poden rentar-se en rentadora; les de cautxú natural es renten a mà.
 • Renta-la a mà preferiblement. Si no tens les instruccions del fabricador, el més recomanable és usar un drap humit i un sabó suau. Moltes indiquen que no se submergeixin en aigua.
 • Asseca-la a l'aire. En posició horitzontal si pot ser i en un lloc on no rebi sol directe. L'ús de l'assecadora està terminantment prohibit.
 • Guarda-la protegida. Protegeix l'estoreta de la humitat i del sol. Si la guardes en posició horitzontal evitaràs que es deformi, però si no tens espai hauràs de guardar-la enrotllada.

Organització d'Usuaris i Consumidors (OCU)

Comparteix

També t'interessarà