64 detinguts per adquirir carnets de conduir, passaports i DNI falsos a través de les xarxes socials

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
18-05-2023
Actualitzat: 18-05-2023 10:58
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • 64 detinguts per adquirir carnets de conduir, passaports i DNI falsos a través de les xarxes socials
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu

La Policia Nacional i Vigilància Duanera de l'Agència Tributària han detingut 64 persones, set d'elles a Barcelona, que haurien adquirit documents falsos a l'estranger a través de les xarxes socials i missatgeria instantània. Es tracta de 136 permisos de conduir, passaports i documents d'identitat falsos amb un alt nivell de professionalització. Tots tenien nacionalitats europees per usar-se pel territori Schengen sense dificultat. Segons la policia, els arrestats es posaven en contacte amb els falsificadors i fixaven preus d'entre 1.000 i 3.000 euros per document i data d'enviament. La policia els atribueix delictes de contraban, falsedat documental i contra els drets dels ciutadans estrangers per afavoriment de la immigració irregular.

El Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària va iniciar la investigació en el marc dels seus controls sobre enviaments de paqueteria procedents de l'estranger, seleccionats mitjançant tècniques d'anàlisi de riscos. Els funcionaris van detectar documentació falsificada i van contactar amb el Punt Atenes de la Policia Nacional per verificar les seves sospites.

Els agents de la Policia Nacional van comprovar el material i van detectar que hi havia documents d'identitat, passaports i llicències de conduir amb diferents nacionalitats europees. Aquest fet facilitava que les persones que les rebien poguessin circular per territori Schengen sense problemes.  

Al llarg de la investigació, la policia va determinar que els clients es posaven en contacte amb els falsificadors estrangers a través de diverses xarxes socials i missatgeria instantània on fixaven un preu segons el document que sol·licitaven, ja que els passaports que comptaven amb segells de frontera, suposaven major cost per entendre que aquests conferien una major credibilitat als mateixos en els passos fronterers. Per això, el preu oscil·lava entre 1.000 i 3.000 euros. Pels mateixos canals concertaven també la data de l'enviament a l'Estat dels passaports.

Set de les 64 persones detingudes eren de Barcelona. La resta són ciutadans de Madrid, Huelva, Granada, Alacant, Las Palmas, Santa Cruz de Tenerife, Cadis, Melilla, Lleó, Almeria, Pontevedra, Còrdova, Lugo i Jaén.

Comparteix

També t'interessarà