ACATCOR demana limitar les instal·lacions energètiques en terres de regadiu

REDACCIÓ
Publicat: 
16-02-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ACATCOR demana limitar les instal·lacions energètiques en terres de regadiu

ACATCOR, l’Associació Catalana de Comunitats de Regants, ha traslladat a la directora general d’Energia del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Assumpta Farran, la necessitat que els nous desenvolupaments fotovoltaics que es puguin aprovar a l’empara de la darrera modificació del Decret Llei 16/2019 de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls a les energies renovables no s’impulsin mitjançant l’ocupació de terres de regadiu. Des d’ACTACOR, es recorda que Catalunya es troba encara molt i molt lluny de la suficiència alimentària i que les administracions i els regants han realitzat durant els darrers anys “importantíssimes inversions” per disposar de regadius “competitius, amb futur, rendibles i tecnificats”.

Compatibilitzar la lluita per la suficiència energètica amb una producció d’aliments de qualitat suficient

Dins d’aquest context, i a conseqüència de l’elevada rendibilitat que ofereix als propietaris l’ús per a desenvolupaments fotovoltaics de les terres, es genera, apunta el president d’ACATCOR, Amadeu Ros, una situació a la qual cal donar resposta des de les administracions, que “han de vetllar” perquè els projectes amb els quals es busca la suficiència energètica del país no posin “en risc” la producció d’aliments de qualitat i malbaratin les inversions fetes. Per poder impulsar un regadiu, cal que el 70% dels propietaris de les terres beneficiades vulguin regar i la possibilitat d’instal·lar a qualsevol indret desenvolupaments fotovoltaics pot complicar el futur de molts i molts projectes, raó per la qual es demana que es reguli des de l’administració la ubicació d’aquests desenvolupaments mitjançant un Pla d’Usos del territori. Tot plegat s’ha plantejat dins del marc d’una trobada que ACATCOR ha mantingut aquest 15 de febrer de manera telemàtica amb la directora general d’Energia.

Comunitats energètiques

Igualment, durant la trobada s’ha debatut del greuge que pateixen els regants des que l’any 2007 es va posar fi al règim específic que regulava els seus consums elèctrics. Des d’aleshores, els costos s’han incrementat pel que fa a la potència contractada en, explica Ros, “dotze o tretze vegades més, fet que és molt i molt injust”. En aquest sentit, la directora general d’Energia ha plantejat durant la trobada la possibilitat que les comunitats de regants “esdevinguin nuclis de comunitats energètiques” capaces de produir, de forma renovable, l’energia que consumeixen i abaratir costos en poder donar una sortida als excedents que s’acumularien durant els mesos d’hivern –en els quals no es rega- i reduir així la despesa total de cada exercici. Des d’ACATCOR, el plantejament s’ha valorat de manera positiva i el seu equip directiu s’ha compromès a “estudiar com implementar-ho” i oferir alternatives d’estalvi als associats.

Comparteix

També t'interessarà