Acord per a l'autopista elèctrica a través del Pirineu aragonès el 2020

SEGREcom
Publicat: 
05-03-2015
Actualitzat: 05-03-2015 10:09
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Acord per a l'autopista elèctrica a través del Pirineu aragonès el 2020

La cimera de Madrid entre Espanya, França, Portugal i la Comissió Europea (CE) per abordar noves interconnexions elèctriques entre la península Ibèrica i la xarxa francesa va concloure ahir amb un acord per posar en marxa una línia de molt alta tensió (MAT) a través del Pirineu aragonès l'any 2020. El pacte preveu que els governs espanyol i gal pactin el traçat abans de finals d'any i iniciar els tràmits per aprovar-la el 2016. Això suposa un impuls decisiu al polèmic projecte conegut com a "autopista elèctrica", que ha despertat oposició des dels anys noranta entre entitats ecologistes i ajuntaments i veïns d'Osca i del Pallars Jussà.

L'Executiu espanyol espera rebre finançament de l'anomenat plaJuncker per ampliar la interconnexió elèctrica amb França des del 3% actual a un 10% el 2020. Després de la trobada, el president de la CE, Jean-Claude Juncker, va expressar la seua aprovació al projecte espanyol, mentre que el president del Govern, Mariano Rajoy, va indicar que l'acord significa "passar de les paraules als fets, de les muses al teatre".

Rajoy no va precisar quins serien els projectes per a noves línies. Sí que ho va fer, en canvi, el president francès, François Hollande, que es va referir a connexions transfrontereres a través "del golf de Biscaia i el Pirineu".

La relació d'acords que va fer pública ahir a la nit la CE detalla que, juntament amb la MAT submarina, Espanya i França impulsaran "dos projectes addicionals" a través del Pirineu: un a Navarra i un altre a Aragó. El cost d'aquesta última s'estima en entre 900 i 1.200 milions d'euros i, encara que el traçat està per determinar, el text apunta que afectarà la regió francesa de Marsillon. Això assenyala a la proposta d'una MAT des de Sabiñánigo, més allunyada de Lleida que la Montsó-Cazaril.

Malgrat que la planificació del ministeri d'Indústria situava les interconnexions a través del Pirineu més enllà del 2020, ajuntaments i entitats contràries a l'autopista elèctrica temien que la injecció de fons europeus accelerés una infraestructura moltes vegades ajornada però mai descartada. Al Jussà, l'oposició a la MAT tem que el projecte incorpori un ramal a través de la comarca.

Comparteix

També t'interessarà