Adéu als plàstics d'un sol ús a partir de l'any 2021

REDACCIÓ
02-06-2020
  • Bosses de plàstic terra en una font de Pardinyes

Limitar els plàstics d’un sol ús. Aquesta és una de les principals apostes del Govern per l’economia circular, que és la que està centrada en la sostenibilitat i en la lluita contra la generació de residus i que està previst que aprovi avui el Consell de Ministres amb la tramitació de l’avantprojecte de la llei de Residus i Sòls Contaminats i l’Estratègia Espanyola d’Economia Circular. Així, segons la nova normativa a partir del 3 de juliol del 2021, quedarà prohibida la introducció al mercat de certs productes com els bastonets de cotó (excepte per a ús sanitari), coberts, plats, palletes i agitadors de begudes, així com els recipients fets de poliestirè. A més, també es vetaran els microplàstics que s’afegeixen a productes cosmètics i detergents.

La intenció de l’Executiu és aconseguir una reducció del 50% en la comercialització d’aquest tipus de productes per al 2026 respecte del 2022, i del 70% l’any 2030. Així mateix, el text també inclou l’obligació d’oferir aigua gratis en bars i restaurants o el cobrament pels envasos plàstics de menjar de take away o cada vas i tapa del cafè per emportar-se a partir del 2023. En aquest sentit, quan entri en vigor la llei, els establiments hostalers també hauran d’oferir sempre als clients la possibilitat de consum d’aigua no envasada (de l’aixeta) de manera gratuïta i complementària a la que ofereix l’establiment.

El 2023 es cobraran els envasos de plàstic del menjar per emportar-se i les tapes i vasos dels cafès

Val a destacar que l’anunci d’aquesta nova normativa es produeix just en un moment en què el plàstic “guanya terreny” a causa de la crisi del coronavirus. Des que va començar l’estat d’alarma, l’ús de plàstic d’un sol ús ha augmentat considerablement sobretot en supermercats en forma de guants o bosses. De fet, des del març passat en més del 80% de plantes de selecció de residus espanyoles s’ha recollit un 15% més d’aquest material. Fins i tot les patronals del lleure nocturn van elaborar una guia per reduir els riscos de contagi en la qual es contempla recuperar l’ús de palletes.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

S'hauria d'ampliar l'edat mínima per consumir alcohol?