⏯️ Adeu a l'últim escut franquista de Lleida

REDACCIÓ
Publicat: 
22-12-2021
Actualitzat: 23-12-2021 8:59
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Adeu a l'últim escut franquista de Lleida
  • ⏯️ Adeu a l'últim escut franquista de Lleida
  • ⏯️ Adeu a l'últim escut franquista de Lleida

L'Ajuntament de Lleida ha iniciat aquest matí les tasques de retirada de l'últim vestigi franquista significatiu del Turó de Gardeny, l'escut situat a la façana de l'antiga caserna d'Infanteria. Les tasques van a càrrec de l'empresa BBiosca i està previst que s'acabin aquesta setmana i l'escut es traslladi a l'Arxiu Arqueològic. El paer en cap, Miquel Pueyo, ha visitat avui acompanyat del primer tinent d'alcalde, Toni Postius, l'inici de les tasques per desmantellar aquest element i ha explicat que la seva retirada respon al compromís assumit per l'actual govern per eliminar tots els vestigis de la dictadura a la via pública.

"Aquest govern ha treballat per eliminar els vestigis del nomenclàtor, en plaques col·locades en determinats edificis... però l'escut amb l'àliga en aquesta capitania d'Infanteria és un gran emblema. L'Ajuntament l'havia tapat amb una lona fa molts anys, però s'havia anat deteriorant i no cobria res, més aviat donava una imatge de deixadesa. Avui retirem aquest escut, seguint els criteris de memòria democràtica. És obvi que pot haver-hi opinions diferents, qui pensi que es podia deixar aquí i contextualitzar-lo. Nosaltres creiem que calia tenir el coratge polític i cívic de fer allò que des de la mort del dictador molts partits polítics de Lleida, moltes entitats, milers de ciutadans i ciutadanes ens havien demanat", ha afirmat Pueyo.



Volen conservar i "contextualitzar" l'últim escut franquista de Lleida



"Aquest és l'últim gran vestigi del franquisme que hi ha a Lleida. Avui tanquem una etapa i n'obrim una altra, perquè també tenim l'obligació de completar el procés de reconeixement d'aquells que van patir o van lluitar contra el franquisme, per tant, és evident que tant el Turó de la Seu com aquí mateix farem algun gest de memòria en aquest cas en les persones que van ser obligades a treballar per aixecar aquestes casernes", ha afegit Pueyo.

Per la seva banda, Postius ha destacat el compliment d'aquest compromís per eliminar la simbologia franquista que es va concretar quan "vam fer els canvis als carrers, després també enretirant plaques que encara hi havia amb els jous i les fletxes del ministerio de la Vivienda, en col·laboració amb la regidoria que porta els temes de memòria democràtica, i ara s'està treballant amb la Comissió de Memorial Democràtic de la Generalitat perquè la resta d'elements que queden i estan inventariats, per veure que es fa cas a cas, però són elements molt menors".

Els treballs de retirada d'aquest element consisteixen a treure les parts de la lona que el recobria, tallar i retirar els suports que hi ha a la façana i que el sustenten. Es tracta d'un element fet amb un motlle de formigó d'unes dimensions aproximades de tres per tres metres i unes dotze tones de pes. Se situa en l'eix de simetria de la façana principal, a uns 10 metres d'altura.

A causa de la situació d'alçada de l'escut, de les seves dimensions i pes, l'operació s'han de dur a terme amb mitjans auxiliars de treball, de subjecció i de suports específics. Una vegada extret l'escut, mitjançant una grua i amb supervisió d'un restaurador, es procedirà a la retirada dels elements malmesos o deteriorats i les restes de suports que hagin pogut quedar i el seu trasllat, i es realitzarà la restitució del pla de façana afectada. El pressupost de l'actuació és d'11.137,84 euros.

La caserna va ser construïda l'any 1940, com a part de la base militar Gaspar de Portolà, que va funcionar fins a l'any 1995. L'espai, com la resta del Turó, va ser adquirit per l'Ajuntament de Lleida al ministeri de Defensa el 1998.

Comparteix

També t'interessarà