UP adverteix que els ramaders van perdre més de 30 euros per porc al desembre

ACN
12-01-2022
  • UP adverteix que els ramaders van perdre més de 30 euros per porc al desembre

Els productors de porcí van obtenir durant el 2021 un benefici mitjà de 0,02 cèntims per quilo de carn però en els darrers mesos de l'any la situació ha derivat cap a un escenari negatiu, amb pèrdues de 0,33 euros/quilo durant el desembre. Des d'Unió de Pagesos es mostren preocupats pel fet que aquesta tendència continuï els pròxims mesos, i també per si la Pesta Porcina Africana (PPA) acabés entrant a l'Estat. Altrament, el sindicat considera "inadmissible" i "intolerable" que el ministre de Consum, Alberto Garzón, afirmés que s'exporta carn de "mala qualitat". UP considera que les afirmacions del ministre poden acabar afectant a les exportacions i, per això, en demana la dimissió i exigeix a Garzón que rectifiqui les seves paraules.

Els productors de porcí van tancar el 2021 en positiu gràcies als bons resultats obtinguts durant el primer trimestre de l'any, segons Unió de Pagesos. Al juny, la cotització a la llotja de Mercolleida va arribar als 1,55 euros el quilo per animal viu. Des del juliol, però, els preus encadenen una tendència a la baixa. El preu de cost s'ha situat en els darrers dos mesos en 0,132 euros per quilo, bàsicament per l'augment del cost del pinso, que es mou a l'entorn dels 0,362 euros la tona, mentre que el preu de venda de la carn de porc dels darrers ha estat baix, de 0,102 euros per quilo, segons el sindicat. Durant el desembre, la mitjana de pèrdues es calcula en 0,33 euros per quilo, és a dir 33 euros per porc, segons la informació de SIP Consultors.

Pel que fa als sacrificis i les exportacions, el responsable del porcí d'Unió de Pagesos, Rossend Saltiveri, ha indica que les dades es mantenen amb una tendència similar a la d'anys anteriors. Catalunya ha sacrificat 2,05 milions de tones i ha exportat 1,63 milions de tones, el 79% de la producció, segons SIP Consultors. La Xina continua sent el principal destí de les exportacions porcines però a un ritme més lent, ja que segons diferents informacions, sembla haver recuperat una part de la producció pròpia.

Preocupació per la Pesta Porcina Africana

Unió de Pagesos recorda que, a aquesta situació de comerç internacional, s'afegeix la preocupació per la difusió de la pesta porcina africana (PPA), malaltia que no afecta a les persones però que limita el comerç internacional de carn i productes porcins. Aquesta setmana s'ha declarat un primer brot en porc senglar a la regió del Piemont, al nord d'Itàlia, proper a França, que se suma a la situació d'Alemanya, amb més de 3.000 brots de PPA, bàsicament en porcs senglars. En aquest sentit, Unió de Pagesos insisteix en extremar les mesures de bioseguretat a les granges porcines i en el transport animal, així com la necessitat de controlar la població de porcs senglars per minimitzar el risc.

L'organització agrària també reclama al govern de l'Estat que treballi per aconseguir acords de regionalització amb països tercers com el que França ha arribat amb la Xina, que preveu que, en cas detectar-se un brot de PPA, la limitació de les exportacions afectaria només la zona amb casos de PPA però no a tot l'estat.

Inversions per complir les exigències mediambientals

D'altra banda, Unió de Pagesos ha posat de relleu de les inversions que han d'assumir els productors de porcí per complir amb les diferents normatives mediambientals. Saltiveri ha explicat que l'entrada en vigor de l'actualització del Reial decret d'ordenació porcina el 2020 inclou noves exigències mediambientals per als ramaders. Aquesta norma perllonga la limitació de la mida de les granges (720 unitats de bestiar major), estableix distàncies mínimes entre granges i ampliacions de granges porcines, i introdueix requisits per millorar la gestió ambiental reduint les emissions de les granges porcines, fonamentalment amoníac, a través de l'aplicació de millors tècniques disponibles (MTD).

Aquestes exigències mediambientals s'afegeixen als compromisos establerts en el Decret de fertilització (eliminació de ventall, conductímetre i GPS, entre altres). Altres projectes de normatives com ara l'esborrany del reial decret per a la nutrició sostenible en sòls agraris també afectarà la gestió ambiental de les granges porcines, segons Saltiveri. En aquest sentit, Unió de Pagesos demana a l'Administració "criteris clars i proporcionats" per aplicar les millores necessàries a les granges però que les exigències no siguin superiors a les europees en cap cas. A la vegada, demana que es compleixin els compromisos d'ajuts al sector per implementar totes aquestes exigències mediambientals.

UP demana la dimissió del ministre Garzón i li exigeix que rectifiqui les afirmacions sobre producció de carn "de mala qualitat"

Unió de Pagesos també ha demanat la dimissió del ministre de Consum, Alberto Garzón, després d'afirmar en una entrista a 'The Guardian' que des de l'Estat s'exporta carn de "mala qualitat" procedent de macrogranges. L'organització agrària considera que les paraules de Garzón poden acabar afectant a les exportacions de porcí tot i que confia que la qüestió acabi quedant només en un debat intern. Tot i això, demana al ministre una rectificació pública de les afirmacions que va efectuar.

Unió de Pagesos ha remarcat el valor social i territorial de les granges porcines a Catalunya, on la ramaderia ha estat un complement de moltes finques agràries. El 65% de les granges porcines tenen en aquest sector la principal font d'ingressos de la finca agrària, segons dades del Ministeri d’Agricultura.

Rossend Saltiveri ha explicat que el titular de la granja porcina pot treballar en règim lliure (el ramader té cura dels animals i és propietari del bestiar) o bé integrat (no té la propietat del bestiar). El 81% de les granges porcines catalanes estan situades en municipis rurals de menys de 5.000 habitants; quasi la meitat de les granges d'engreix (un 49%) tenen una capacitat inferior a 1.000 animals, i un 43% de les granges tenen entre 1.000 i 4.000 porcs engreix. En total, a Catalunya hi ha 5.497 granges porcines, segons dades del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Veuràs algun partit del Mundial de futbol de Qatar?