Afrucat crea una borsa de treball per gestionar les sol·licituds per treballar a la campanya de la fruita

ACN
30-03-2020
  • Afrucat i Unió de Pagesos recorden que a dia d’avui no hi ha cap instrucció que permeti contractar persones en situació irregular

L'Associació Empresarial de Fruita de Catalunya, Afrucat, ha creat una borsa de treball de gestió pròpia arran dels centenars de respostes que està rebent des de la setmana passada després que l'entitat i organitzacions agràries alertessin de la previsió de manca de mà d'obra per treballar a la pròxima campanya de la fruita a causa de les conseqüències derivades de la crisi del coronavirus. Afrucat també posa aquesta base de dades a disposició de les empreses de col·locació, que gestionen habitualment la recerca de treballadors per a les feines del camp, a través d'un document que en formalitza el funcionament i preserva el dret a la protecció de dades dels inscrits.

El director general d'Afrucat, Manel Simon, ha explicat que, en un principi, l'entitat va obrir un correu i els seus telèfons per poder rebre sol·licituds de treballadors. Però "els centenars de respostes a la crida han fet necessària una millora en la gestió d'aquesta informació" i, per això, Afrucat ha creat una base de dades d'accés restringit als seus associats, tot i que també està a disposició de les empreses de col·locació. "Estem en una situació de màxima alerta que pot afectar a la collita de la cirera que comença en dues setmanes i compromet tota la fruita de pinyol", adverteix Simon.

El director general d'Afrucat ha assenyalat que estan rebent diferent tipologia de perfils per treballar, entre els quals també hi ha gent en situació irregular. En aquest sentit, ha remarcat que "la regularització d'aquests perfils permetria disposar dels entre 35.000-40.000 treballadors extra que es necessiten per a la pròxima campanya sense infringir les restriccions de mobilitat de treballadors entre països". L'accés a la borsa de treball s'efectua a través del web www.afrucat.com.

Autocars escolars per dur treballadors al camp o a les centrals

A la vegada, Afrucat també està treballant amb la delegació del Govern i la subdelegació del govern espanyol a Lleida, amb al Departament d'Educació i els consells comarcals per aconseguir la cessió del servei d'autocars que aquestes entitats tenien contractats per al desplaçament dels escolars.

Segons Simon, aquests vehicles "permetrien la mobilitat de tot el personal de les empreses fruiteres, al camp o a la central, que acostumen a desplaçar-se conjuntament ja sigui per manca de permisos de conduir, ja sigui per la no disponibilitat de vehicle propi".

En aquest moment, la legislació marca que per desplaçar-se al lloc de treball en l'àmbit agroalimentari en cotxes particulars poden anar dues persones, mentre en la resta de vehicles, furgonetes o minibusos, només poden ocupar una tercera part de la seva capacitat.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta